eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: YouTube/Vízügy Magyarország

Drámai videó készült a szigetszentmiklósi olajszennyezésről

Annak apropóján hozták nyilvánosságra, hogy befejeződtek a munkálatok a tavaly decemberben történt olajszennyezés helyszínén.

2020 decemberében példátlan környezetkárosítás történt, ismeretlenek hatalmas mennyiségű olajszerű anyagot engedtek a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ágba vezető csatornába Szigetszentmiklóson – emlékeztetett közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A vízügy szakemberei - társszervekkel és civilekkel karöltve - hónapokon át megfeszített tempóban dolgoztak a természeti környezet megmentésén és a lehetséges helyreállításon. A munkálatok befejeződtek, most már az anyatermészeten a sor - írták.

Láng István, az OVF vezetője a videóban úgy fogalmazott, "egyszerre érte támadás a természetet és az embereket is". Azért is támadás, mert nagy valószínűséggel szándékos olajszennyezés történt. Csaknem 20 ezer szennyezett olaj került a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ágba. Szerencse, hogy nappal jelent meg a szennyezés, így időben észrevették - közölte.

Szakmai és lakossági munka

Több vízügyi igazgatóságot is össze kellett szervezni a területre. A legsürgősebb az volt, hogy lokalizálják, ne engedjék tovább az olajat. Ezután megkezdődött a szennyezett területről az olaj összeszedése és elszállítása.

A szennyezett terület 1830 négyzetméter volt. A vízügy részéről itt volt, hogy több mint hetven ember dolgozott annak érdekében, hogy a védekezés sikeres legyen - mondta a főigazgató, kiemelve: a lakosság is sokféle módon segítette a szakemberek munkáját.

Láng István hangsúlyozta: fontos volt, hogy még a vegetációs időszak előtt megtörténjen a terület helyreállítása.

Ha vártak volna a helyreállítással egy évet, akkor a területen más, akár invazív fajok jelentek volna meg.

A vízügyi munkálatok befejeződtek, mostantól azon vannak, hogy védjék a területet, segítsék a természetes folyamatokat. Láng István, aki bízik abban, hogy egy-két éven belül a vegetáció helyre tud állni a területen.

A védekezés teljes költsége a helyreállítással együtt mintegy 370 millió forint lesz.

  • Tavaly december 12-én telefonos lakossági bejelentés nyomán értesült a vízügy arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei-(Soroksári)-Dunába torkollik.
  • Kiderült, hogy a csatornába került szennyező anyag főként motorolajat, kisebb mennyiségben gázolajat tartalmaz.
  • A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×