eur:
393.41
usd:
367.54
bux:
67190.87
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Budapest Airport

Már a startra készülnek a ferihegyi repülőtéren

A Budapest Airport felkészült a repülőtéri utasforgalom fellendülésére, mindent megtesznek azért, hogy mielőbb visszatérjen a 2019-es forgalom volumene, de ez elsősorban az országok által bevezetett utazási szabályokon, a védőoltások elérhetőségén, hatékonyságán, és az átoltottság mértékén múlik - közölte a társaság. A légitársaságok egy része már bejelentette a 2021-ben indított járataik listáját, illetve a járataik sűrítését.

Az idei év első negyedévében a Budapest Airport forgalmában sem volt tapasztalható utasszám-növekedés: az idén januártól márciusig 183 416 utas fordult meg a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ami 93,4 százalékos csökkenés az előző év hasonló időszakához képest. Tavaly a január és a február utasforgalma még a várakozásoknak megfelelően alakult, márciusban azonban már jelentős mértékben érezhető volt a koronavírus-járvány hatása – közölte a repteret üzemeltető társaság.

A légitársaságok egy része már bejelentette a 2021-ben indított járataik listáját, illetve a meglévő járatokra vonatkozó sűrítéseket is.

  • A Ryanair júliustól öt új járatot indít, Burgasz, Rodosz, Szófia, Bologna és Zadar úti célokra, és számos meglévő útvonal járatsűrűségét is jelentősen növeli,
  • a Wizz Air pedig Chania városát vette fel újdonságként budapesti menetrendjébe.
  • Az easyJet bővíti a Budapest-Párizs között közlekedő járatai számát, és heti két alkalommal Bázelba is üzemeltet légijáratot.
  • A Qatar Airways a Doha-Budapest útvonalon jelentett be járatsűrítést, és
  • sűrűbben közlekedik az Emirates dubaji járata is.
  • A Lufthansa a müncheni járat újraindítását jelentette be, és
  • újra elérhető a TAROM Budapest–Bukarest, valamint
  • az Air France Budapest–Párizs járata is.

Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója a közleményben elmondta, repülőtér-üzemeltetőként kötelességük, hogy a különböző forgatókönyvekre felkészüljenek, és az utasok számára biztonságos, egészségvédelmi szempontból is megfelelő körülményeket biztosítsanak. Örömmel látják, hogy hazai szinten megfelelő ütemben halad a lakosság oltása, Magyarország, és a többi ország fokozatos újranyitása reményt ad arra, hogy a légi utasforgalom is mihamarabb visszaépüljön.

Hasít a teheráru-forgalom, zajlanak a fejlesztések

Az ismertetett adatok szerint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér cargoforgalma 2020-ban is stabil maradt, és a kiugróan erős utolsó negyedév után a 2021 januárja és márciusa közötti időszakban 19,3 százalékkal nőtt az áruforgalom az előző év azonos időszakához képest. A 39 529 tonna kezelt árumennyiséggel ez a repülőtér történetének legerősebb negyedévét jelentette, sőt,

a márciusban regisztrált 14 904 tonna légiáru a valaha volt legerősebb havi cargo forgalomként vonul be a repülőtér történetében.

A repülőtér fejlesztését célzó beruházások a koronavírus légi közlekedésre gyakorolt negatív hatásai ellenére sem álltak le, a Budapest Airport több projekt megvalósítását - az alacsony utasforgalom miatt - előre hozta. 2020 végéig, két év alatt 167 millió euró értékben valósultak meg fejlesztések, a beruházások pedig 2021 első negyedévében is folytatódtak - írják a közleményben.

Kiemelték, hogy számos olyan háttérfejlesztés jelenleg is folyamatban van a repülőtéren, amelyeknek köszönhetően változatlanul magas repülésbiztonsági, légiközlekedés-védelmi és egészségvédelmi színvonal mellett várja vissza az utasokat a Budapest Airport. Ilyen például a forgalmi előterek felújítása, a P, Q és R jelzésű gurulóutak és a hozzájuk tartozó padkák karbantartása, megújulnak a szervizutak, a 2-es terminál épületgépészeti berendezéseit irányító rendszereket is modernizálják, ezzel még komfortosabb környezetet biztosítva az utazóközönség számára.

Elkészült az Európai Unió támogatásával finanszírozott, új repülőtéri főporta, amely átadását követően gyorsabb áthaladást biztosít az ügyfelek, a bérlők és repülőtéri dolgozók számára. A projekt részeként átadják a portához kapcsolódó utakat, köztük egy kerékpárutat is.

Április végéig megújul a 2A terminál indulási és érkezési szintjét összekötő felvonó, amelynek párját a tavalyi évben újította fel a Budapest Airport, és a közeljövőben megújul a túlméretes csomagok szállítására használt teherlift is.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×