INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

ferenci tamás

statisztika

koronavírus

Ferenci Tamás biostatisztikus: 3-3,5 millió magyar lehetett eddig fertőzött

Ferenci Tamás biostatisztikus: 3-3,5 millió magyar lehetett eddig fertőzött

Infostart

A Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Munkacsoport tagja úgy látja, az április 5. előtt beoltott tanároknak érdemi védettségük lesz 19-re.

Ferenci Tamás biostatisztikus, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Munkacsoport tagja a Portfoliónak adott interjúján keresztül segít eligazodni, hogy az egyes oltások beadása esetén mikor, milyen védettség alakul ki.

Pfizer

"A Pfizer oltásáról például nagyon részletesen ismerjük az eredményeket az első oltás beadásától fogva, a Sinopharmról azonban szinte semmit nem tudunk, csak a végeredményt, hiszen arról a vakcináról egyébként is csak minimális információt közöltek nyilvánosan" – fogalmazott.

  • Pfizer/BioNTech vakcinájának 95%-os a hatékonysága a klinikai vizsgálatok alapján, ami azt jelenti, hogy a második dózis beadását követő 7. nap után ennyivel csökken a tünetes megbetegedés kockázata az oltatlansághoz képest. Az első 10-11 napban ugyanolyan valószínűséggel lesznek betegek azok, akiket beoltanak, mint azok, akiket nem. A 11. nap környékén azonban a két görbe élesen elválik egymástól.

Szputnyik

A 17-18. napot követően alakul ki számottevő védelem.

Tanári védettség április 19-re?

A tanárok Pfizer oltást kaptak, tehát aki április 5. előtt megkapta az első dózist, annak 60-80 százalék körüli lesz a védettsége a vírussal szemben, amikor belép az iskola kapuján, akinél viszont nem telik el 11-12 nap az oltás beadása után, annak gyakorlatilag nem lesz védettsége.

Járványgörbe

Ferenci Tamás szerint érdemes mindig a 7 napos mozgó átlagot figyelni, de csak a felderített esetekről van információ, itt tehát a tesztelés a kulcs.

Tehát:

  • ha nő a tesztszám, "papíron" nő a terjedés, de lehet, hogy a valóságban nem
  • ha csökken a tesztszám, lehet, hogy csak elméletileg csökken a terjedés.

A matematika szempontjából szerinte túl vagyunk a járvány csúcsán, de az egészségügy terhelése még nem csökken érdemben.

Van statisztikai módszer arra, hogy megállapítsák, körülbelül hányan estek át a fertőzésen, az elhunytak korösszetételéből lehet visszafejteni, most 3-3,5 millió lehet a számuk, de ehhez nem lehet csak úgy hozzáadni az oltottszámot, mert nem két külön halmazról van szó.

Úgy látja, a közösségi immunitás szintje 75-80 százalék körülire tehető, de hogy egy még újabb mutáns mit csinálhat az eddigi eredményekkel, rejtély.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018