eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
A portugál Mr.Dheo nevű utcaművész alkotása egy Sofia nevű egészségügyi dolgozót ábrázol a koronavírus-járvány idején a portugáliai Vila Nova de Gaiában 2020. november 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/José Coelho

A brit variáns miatt már kevés a 60 százalékos nyájimmunitás

Az agresszívan terjedő vírusmutációk miatt a lakosság 80 százalékát kellene beoltani a megfelelő szintű nyájimmunitáshoz – mondta az InfoRádiónak nyilatkozó virológus. Rusvai Miklós hozzátette: csak így lehet megállítani a járványt, és elérni azt, hogy a koronavírus ne okozzon súlyos egészségügyi problémákat.

Rusvai Miklós felidézte, a nyájimmunitás azt jelenti, hogy a lakosságnak egy bizonyos százaléka már immunis a vírusfertőzésre. Vagy mert már átesett a fertőzésen, így szerezve védettséget (átvészeléses immunitás), vagy mert megkapta az oltás első adagját legalább három hete (vakcinás immunitás).

A víruskutató kiemelte, hogy míg korábban, a vuhani változatnál nagyjából 60 százalékra tették a szakemberek azt a százalékos arányt, amely esetén a vírus megtorpanhat, addig a brit mutáns esetében, miután az sokkal agresszívabb, súlyosabb betegséget okoz, 80 százalékra tehető a megkívánt nyájimmunitás, hogy a terjedés megálljon. Következésképp

nem elképzelhetetlen, hogy újabb variánsok esetén ez a szám még inkább emelkedhet.

Rusvai Miklós emlékeztetett, van olyan betegség, például a kanyaró, amely ellen 98 százalékos nyájimmunitás kell, hogy fel ne üsse a fejét. De remélhetően a koronavírusnak nem alakul majd ki olyan változata, amely annyira fertőzőképes lenne, mint a kanyaróvírus.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×