eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
A portugál Mr.Dheo nevű utcaművész alkotása egy Sofia nevű egészségügyi dolgozót ábrázol a koronavírus-járvány idején a portugáliai Vila Nova de Gaiában 2020. november 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/José Coelho

A brit variáns miatt már kevés a 60 százalékos nyájimmunitás

Az agresszívan terjedő vírusmutációk miatt a lakosság 80 százalékát kellene beoltani a megfelelő szintű nyájimmunitáshoz – mondta az InfoRádiónak nyilatkozó virológus. Rusvai Miklós hozzátette: csak így lehet megállítani a járványt, és elérni azt, hogy a koronavírus ne okozzon súlyos egészségügyi problémákat.

Rusvai Miklós felidézte, a nyájimmunitás azt jelenti, hogy a lakosságnak egy bizonyos százaléka már immunis a vírusfertőzésre. Vagy mert már átesett a fertőzésen, így szerezve védettséget (átvészeléses immunitás), vagy mert megkapta az oltás első adagját legalább három hete (vakcinás immunitás).

A víruskutató kiemelte, hogy míg korábban, a vuhani változatnál nagyjából 60 százalékra tették a szakemberek azt a százalékos arányt, amely esetén a vírus megtorpanhat, addig a brit mutáns esetében, miután az sokkal agresszívabb, súlyosabb betegséget okoz, 80 százalékra tehető a megkívánt nyájimmunitás, hogy a terjedés megálljon. Következésképp

nem elképzelhetetlen, hogy újabb variánsok esetén ez a szám még inkább emelkedhet.

Rusvai Miklós emlékeztetett, van olyan betegség, például a kanyaró, amely ellen 98 százalékos nyájimmunitás kell, hogy fel ne üsse a fejét. De remélhetően a koronavírusnak nem alakul majd ki olyan változata, amely annyira fertőzőképes lenne, mint a kanyaróvírus.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fáklyával állunk az alagút végén – új albummal készül Leslie Mándoki

"Fáklyával állunk az alagút végén" – új albummal készül Leslie Mándoki

Új albummal jelentkezik május 10-én a 30 éves Mandoki Soulmates. A lemez a digitális csalások és átverések korszakában a “visszatérés az analóghoz” életérzést hivatott bemutatni, az albumot ugyanis teljesen analóg módon vették fel és állították elő. A dalszövegek a kortárs világválságokat célozzák meg. Az InfoRádió a dalszerző-producer-énekest kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×