INFORÁDIÓ
2021. október 20. szerda
Vendel

nyájimmunitás

rusvai miklós

koronavírus

A portugál Mr.Dheo nevű utcaművész alkotása egy Sofia nevű egészségügyi dolgozót ábrázol a koronavírus-járvány idején a portugáliai Vila Nova de Gaiában 2020. november 20-án.

A brit variáns miatt már kevés a 60 százalékos nyájimmunitás

Az agresszívan terjedő vírusmutációk miatt a lakosság 80 százalékát kellene beoltani a megfelelő szintű nyájimmunitáshoz – mondta az InfoRádiónak nyilatkozó virológus. Rusvai Miklós hozzátette: csak így lehet megállítani a járványt, és elérni azt, hogy a koronavírus ne okozzon súlyos egészségügyi problémákat.

Rusvai Miklós felidézte, a nyájimmunitás azt jelenti, hogy a lakosságnak egy bizonyos százaléka már immunis a vírusfertőzésre. Vagy mert már átesett a fertőzésen, így szerezve védettséget (átvészeléses immunitás), vagy mert megkapta az oltás első adagját legalább három hete (vakcinás immunitás).

A víruskutató kiemelte, hogy míg korábban, a vuhani változatnál nagyjából 60 százalékra tették a szakemberek azt a százalékos arányt, amely esetén a vírus megtorpanhat, addig a brit mutáns esetében, miután az sokkal agresszívabb, súlyosabb betegséget okoz, 80 százalékra tehető a megkívánt nyájimmunitás, hogy a terjedés megálljon. Következésképp

nem elképzelhetetlen, hogy újabb variánsok esetén ez a szám még inkább emelkedhet.

Rusvai Miklós emlékeztetett, van olyan betegség, például a kanyaró, amely ellen 98 százalékos nyájimmunitás kell, hogy fel ne üsse a fejét. De remélhetően a koronavírusnak nem alakul majd ki olyan változata, amely annyira fertőzőképes lenne, mint a kanyaróvírus.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/José Coelho

Kapcsolódó hang

A brit variáns miatt már kevés lehet 60 százalékos nyájimmunitás
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018