eur:
394.92
usd:
363.4
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Egészségügyi dolgozó előkészíti a fecskendőt, mielőtt beolt egy katonát az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat Indiában gyártott és Covishield néven forgalmazott koronavírus elleni vakcinájával az ukrajnai Kramatorszkban lévő katonai támaszponton 2021. március 2-án.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Kutató: valójában az indiai és új kínai vakcina sem új

Rusvai Miklós víruskutató szerint a kormánynak tovább kellene szigorítania a járványügyi korlátozásokat, mert a koronavírus brit mutációja nagyon gyorsan terjed és sokaknál halálos tüneteket okoz. A szakember a Kossuth rádiónak beszélt az új indiai és kínai vakcináról is.

Az indiai vakcina valójában az AstraZeneca készítményel. Vagyis a Covishield néven futó készítményt a brit–svéd gyógyszeripari vállalat licence alapján gyártják, azonban semmiben nem különbözik az eredeti oltóanyagtól. A víruskutató megjegyezte, nincs ebben semmi meglepő, hiszen számos gyártó kiszervezi az üzemeit különböző távol-keleti országba, és ez alól a gyógyszeripar sem kivétel.

Valójában az új kínai vakcina sem új,

tette hozzá Rusvai Miklós. A Convidecia ugyanis teljes mértékben megegyezik a Johnson & Johnson, illetve annak európai leányvállalata, a Janssen Pharmaceutica-Cilag vakcinájával. Ennek esetében is egy humán adenovírus vektora tartalmazza a koronavírus tüskefehérjének a génjét, és hasonlóan egyadagos, mint a Johnson & Johnson. Magyarán, a már az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott Janssen oltóanyagnak a kínai megfelelője.

A szakember hangsúlyozta, hogy a járvány harmadik hulláma sokkal súlyosabb, mint az első kettő volt, ezért az emberek többsége már nem ellenzi, hanem kifejezetten igényli a védőoltásokat, amelyek – az AstraZenecát is beleértve – biztonságosak és hatásosak. Ugyanakkor

a vakcina elsősorban nem a fertőzés, hanem a súlyos tünetek és az elhalálozás ellen óvja meg az embert, és a védettséghez legalább 3 hét kell.

A szakember kitért továbbá egy új gyógyszerre is, ami hasonló a favipiravirhoz: a molnupiravir egy újabb kísérleti készítmény, ami lassítja a vírus szaporodását, de nem gyógyítja a betegséget. Gyógyulás csak a korai fázisban megkezdett kezelésből várható el.

Rusvai Miklós végezetül azt is elmondta, hogy a koronavírus ugyan nem jut át a terhes nők magzatába, de a Covid–beteg anya szervezetének rossz állapota vetélést is okozhat. A fiatalok pedig azért kapják el a kórt nagyobb számban, mert az idősek és a krónikus betegek nagyobb részét már beoltották.

A víruskutató egyébként egészségügyi szempontból kifejezetten

fontosnak tartaná, hogy a kormány tovább szigorítsa a járványügyi korlátozásokat,

bár elismerte, hogy a döntéshozóknak a lakosság mentális és gazdasági állapotát is figyelembe kell venniük.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×