eur:
395.07
usd:
365.52
bux:
65379.62
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Lázár Enikő beadja az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagot (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) egy páciensnek a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban, Kecskeméten 2021. február 19-én.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Müller Cecília: a járvány terjedése a közeli jövőben mérséklődhet

Újabb oltási kör kezdetét jelentette be az operatív törzs szerdai tájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Elmondta azt is, az ország mely területein látszik már a fény az alagút végén a szennyvízminták alapján.

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, a napi regisztrált fertőzöttszám egy igen magas nívón lépked, a halottak száma pedig napról napra 200 fölött van, egyes járványmatematikai számítások szerint ezekben a napokban vagyunk a harmadik hullám csúcsán, miközben gőzerővel zajlik az oltási kampány, közeledünk a kétmilliomodik emberhez, aki legalább az első oltását megkapta - napi járványszámok itt.

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta,

  • 549 maszktalan embert találtak kedden, 213 személyt pénzbüntetéssel sújtottak, ennél kevesebbeket kellett feljelenteni
  • vendéglátóhelyeken nem kellett intézkedni, ideiglenes bezárásra nem került sor
  • 303 fővel szemben intézkedtek a kijárási tilalom be nem tartása miatt
  • karanténok száma: 8477 újat rendeltek el, 51 230 érvényben lévő karantén van, a szám növekszik, mobilon közülük 4590-en ellenőrizhetők.

Müller Cecília országos tisztifőorvos rendkívül jó hírnek nevezte, hogy már több mint 1,6 millióan vannak beoltva, közel 500 ezren már két oltást is kaptak.

Ennek ellenére a járványügyi adatok "szárnyalnak" - jegyezte meg, hozzátéve a számok továbbra is emelkednek.

"A legnagyobb erőfeszítést az egészségügyi intézményekben teszik most. Emellett a háziorvosok már felírhatják a favipiravirt, már 37 ezer dobozt rendeltek, de láthatjuk, ennek ellenére magas a kórházban ápolt betegek száma;

azért, hogy racionalizáljuk az ellátórendszer működését, megpróbáljuk még szervezettebbé tenni, központosítani, fontos, hogy centralizáljuk az erőinket"

- mondta, utalva arra, hogy kedden megjelent egy csütörtöktől hatályos kormányrendelet, mely szerint a kórházak alá rendelik az önkormányzati fenntartású szakrendelőket. A munkát a kórházi főigazgatóság szervezi, a cél a leterheltség csökkentése és a hatékonyabb járványügyi védekezés.

Müller Cecília úgy látja, nem elégséges az érkező vakcinák mennyisége, de megköszönte a sok, oltóhelyeken végzett munkát, és köszönetet mondott a katonáknak, akik terelgetik a betegeket az oltóhelyeken.

Bejelentette azt is, hogy 500 egészségügyi önkéntes jelentkezett most kórházi munkára - ők mind egészségügyi szakok hallgatói vagy végzett tanulók.

Elmondta még, megkezdődik a "kritikus infrastruktúra" dolgozóinak tömeges oltása, a közlekedési alkalmazottak, illetve a paksi erőmű és a villamosművek alkalmazottai kapnak oltást. Mellettük a vasutasok is részesülnek oltásban mostantól.

Megerősítette, hogy

néhány helyen már csökkent a szennyvízmintákban található Covid-örökítőanyag koncentráció, ezeken a helyeken ismételt ellenőrzést végeznek azért, mert "prognosztikai jelentősége van".

A fertőzöttek átlagéletkora továbbra is 46 év.

A települések 99 százaléka érintett, 18 százalékban a főváros érintett, 16 százalékban Pest megye. Változatlanul Zala megyében regisztrálták a legkevesebb fertőzöttet, 1 százalékban érintett a megye.

Egy hét alatt közel ezerrel nőtt az új fertőzöttek száma - mondta még.

Végezetül megemlékezett a tüdővész elleni küzdelem világnapjáról; ezt a betegséget a BCG-oltás győzte le, ezért kérte, "asszociáljunk" a mostani védőoltásra.

Kérdések - válaszok

- Sok csaló jelentkezik áloltóként. Lehet-e, hogy valakit otthon keresnek oltani?

- Szükségszerű a gyanakvás. Sok mindenről hallunk. Jelen pillanatban az oltópontokon zajlik védőoltások beadása. Ez kórházi oltópontokat és háziorvosi rendelőket jelent. Akik nehezen mozognak, azoknak a háziorvos adja be otthon, más nem, előzetesen telefonon is jelentkezik, más oltócsoport nincs.

- Mikor jöhet a kínai, indiai oltóanyag?

- Mindkét oltóanyag vektorvakcina, mint az AstraZeneca és a Szputnyik V. Az indiai oltóanyag tulajdonképpen ugyanaz, mint az AstraZenecáé. Minimális az eltérés. Az OGYÉI már engedélyt adott ezek behozatalára, de hogy mikor kapunk belőle, nem tudjuk, végig kell haladniuk az útjukon. Tárgyalások zajlanak. A lényeg az, hogy minél több oltóanyag legyen az országban.

- Mikor jöhet az első Janssen-szállítmány?

- Április második felében talán. Hogy mennyi, természetesen nem tudjuk megmondani.

InfoRádió: - Olthatóak lennének-e a gyerekek a jelenlegi vakcinákkal?

- Nem. Számos vakcina tekintetében klinikai 3-as fázis zajlik, Izraelben, Amerikában is zajlanak a kísérletek. Abban bízunk, hogy a gyermekek számára is elérhető legyen az oltóanyag.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×