INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

egészségügyi szolgálati jogviszony

fizetés

ügyelet

túlmunka

országos kórházi főigazgatóság

magyar orvosok szakszervezete

Orvosszakszervezet: előrelépés van az önként vállalt túlmunkát illetően

Orvosszakszervezet: előrelépés van az önként vállalt túlmunkát illetően

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

A fizetési besorolások egységesítése, az ügyeleti díjazás és az önként vállalt túlmunka részletszabályozása is szóba került az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) és a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) találkozóján. A tárgyalás résztvevői az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény utóhatásait is érintették.

A MOSZ február elején kezdeményezte először az egyeztetést, a most létrejött találkozót fontos lépésként értékelik, és úgy látják, az Országos Kórházi Főigazgatóság részéről van szándék a javaslatok befogadására, valamint az érdemi szakmai együttműködésre, fogalmazott a szervezet alelnöke. Tóth Judit Mária egy friss megállapodásról is beszámolt az InfoRádiónak.

A legfontosabb, ami most tisztázásra került, az az önként vállalt túlmunka, a 12 órán túli munkavégzés kérdése. Abban sikerült a feleknek egyetérteniük, hogy a 12 órán felüli díjazást – amennyiben valakinek van önként vállalt túlmunka szerződése –, minden esetben egy 50 százalékkal emelt pénzzel kell kifizetni, vagyis

12 óra után nem 70, hanem 105 százalék egy hétköznapi ügyelet díjazása.

A MOSZ reméli, hogy mindez rövid időn belül írásos utasítás formájában is meg fog jelenni.

A találkozón érintették a 100 százalékos táppénz és karantén esetén a távolléti díj fizetésének kérdését, a pótlékok rendszerét, de szóba került a további bérrendezés fontossága is, részletezte a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke. „Felhívtuk az Országos Kórházi Főigazgatóság figyelmét,

nagyon fontos, hogy az orvosok mellett az ápolók és az egészségügyben dolgozók bérét is rendezzék

– emelte ki Tóth Judit Mária. – Mivel ebben a kérdésben megegyezés nem született, minden fórumon továbbra is hangoztatnunk kell.”

Az egyeztetések folytatódnak, hangsúlyozta a szakember. Azokban a kérdésben pedig, melyekben nem az OKFŐ az illetékes, a minisztériumokhoz fordulnak.

A találkozóról közösségi oldalán az Országos Kórházi Főigazgatóság is beszámolt. Jenei Zoltán főigazgató szerint az egyeztetések célja a szakmai aggályok és a korrekciós igények megfogalmazása, amelyekre a főigazgatóság akár közvetítőként, akár irányítóként is reagálni fog.

Nyitókép: OKFŐ/Facebook

Kapcsolódó hang

OKFŐ–MOSZ-találkozó
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018