eur:
393.92
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: OKFŐ/Facebook

Orvosszakszervezet: előrelépés van az önként vállalt túlmunkát illetően

A fizetési besorolások egységesítése, az ügyeleti díjazás és az önként vállalt túlmunka részletszabályozása is szóba került az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) és a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) találkozóján. A tárgyalás résztvevői az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény utóhatásait is érintették.

A MOSZ február elején kezdeményezte először az egyeztetést, a most létrejött találkozót fontos lépésként értékelik, és úgy látják, az Országos Kórházi Főigazgatóság részéről van szándék a javaslatok befogadására, valamint az érdemi szakmai együttműködésre, fogalmazott a szervezet alelnöke. Tóth Judit Mária egy friss megállapodásról is beszámolt az InfoRádiónak.

A legfontosabb, ami most tisztázásra került, az az önként vállalt túlmunka, a 12 órán túli munkavégzés kérdése. Abban sikerült a feleknek egyetérteniük, hogy a 12 órán felüli díjazást – amennyiben valakinek van önként vállalt túlmunka szerződése –, minden esetben egy 50 százalékkal emelt pénzzel kell kifizetni, vagyis

12 óra után nem 70, hanem 105 százalék egy hétköznapi ügyelet díjazása.

A MOSZ reméli, hogy mindez rövid időn belül írásos utasítás formájában is meg fog jelenni.

A találkozón érintették a 100 százalékos táppénz és karantén esetén a távolléti díj fizetésének kérdését, a pótlékok rendszerét, de szóba került a további bérrendezés fontossága is, részletezte a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke. „Felhívtuk az Országos Kórházi Főigazgatóság figyelmét,

nagyon fontos, hogy az orvosok mellett az ápolók és az egészségügyben dolgozók bérét is rendezzék

– emelte ki Tóth Judit Mária. – Mivel ebben a kérdésben megegyezés nem született, minden fórumon továbbra is hangoztatnunk kell.”

Az egyeztetések folytatódnak, hangsúlyozta a szakember. Azokban a kérdésben pedig, melyekben nem az OKFŐ az illetékes, a minisztériumokhoz fordulnak.

A találkozóról közösségi oldalán az Országos Kórházi Főigazgatóság is beszámolt. Jenei Zoltán főigazgató szerint az egyeztetések célja a szakmai aggályok és a korrekciós igények megfogalmazása, amelyekre a főigazgatóság akár közvetítőként, akár irányítóként is reagálni fog.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×