eur:
387.81
usd:
357.66
bux:
68390.95
2024. május 17. péntek Paszkál
A koronavírus-járvány miatt védőfelszerelést viselő dolgozó a kínai Naton Biotechnology vállalat arcmaszkokat gyártó pekingi üzemében 2020. április 29-én. Az üzemben eddig ortopéd sebészeti eszközöket készítettek, és 2020 februárjában álltak át a védőmaszkok gyártására, amelyekből naponta körülbelül ötmillió készül.
Nyitókép: A koronavírus-járvány miatt védőfelszerelést viselő dolgozó a kínai Naton Biotechnology vállalat arcmaszkokat gyártó pekingi üzemében 2020. április 29-én. Az üzemben eddig ortopéd sebészeti eszközöket készítettek, és 2020 februárjában álltak át a védőmaszkok gyártására, amelyekből naponta körülbelül ötmillió készül. (MTI/EPA/Vu Hong)

Hivatalos: az eddigieknél is rövidebb idő alatt el lehet kapni a mostani koronavírust

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján beszélt erről Müller Cecília.

Minden magyar járványadat romlani fog, mondta az országos tisztifőorvos a keddi tájékoztatón, utalva a szennyvízvizsgálatok adataira és arra, hogy a megbetegedések több mint 80 százalékában már a brit vírusmutáció van jelen.

Kérdésre válaszolva kijelentette:

már a korábbinál rövidebb együtt-tartózkodás alatt is el lehet kapni a vírust,

ugyanis könnyebben fertőz, mint a járványt eredetileg okozó vírusváltozat (az úgynevezett vadvírus).

Nincs egzakt adat arra, milyen hosszú együtt-tartózkodás kell a megfertőződéshez, ez több tényezőtől is függ (a beteg vírusürítésének mértéke, a védőfelszerelések használata, azok hatékonysága stb.). Jó mérőfok lehet viszont, hogy jelenleg szoros kontaktnak az minősül, aki egy vírusfertőzöttel

  • egy háztartásban él, vagy
  • személyes kapcsolatba került (2 méteren belüli távolságban és 15 percnél hosszabb ideig), vagy
  • egy zárt légtérben tartózkodott (2 méteren belüli távolságban és 15 percnél hosszabb ideig), vagy
  • közvetlen fizikai kapcsolatba került (például kézfogás útján); vagy pedig
  • aki a légúti váladékával érintkezett (például szabad kézzel ért a használt papír zsebkendőjéhez, vagy a fertőzött ráköhögött).

Továbbá a korábbi hivatalos közlésekben rendre előfordul a zsúfolt zárt helyeken (például üzletek, tömegközlekedés) való fertőződés veszélyére való figyelmeztetés, illetve a zsúfolt helyek kerülésére való felszólítás.

Mindemellett fontos tudni, hogy a maszkok helyes hordása nagyon fontos és hatékony. Itt írtunk arról, hogy milyen és hány rétegű legyen, korábban pedig a Semmelweis Egyetem számolt be arról, hogy a helyesen hordott sebészi arcmaszkok használata meggátolhatja tünetes betegek esetén a koronavírus és az influenzavírus emberről-emberre történő átvitelét.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×