eur:
389.13
usd:
363.67
bux:
68201.18
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nagy Hajnalka diplomás ápoló a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját készíti elő oltáshoz a Mezőberényi Református Szeretetotthonban 2021. január 17-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Reagált az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Gulyás Gergely kijelentéseire

Nyilatkozatváltások sora zajlik annak kapcsán, hogy az unió mennyi oltást, mikor és mennyiért rendelt, illetve azért, mert a Miniszterelnökséget vezető miniszter közzétett két oldalt az egyik gyógyszergyártóval megkötött szerződésből.

A magyar kormányzathoz hasonlóan az Európai Bizottság is híve a közös, uniós oltóanyagbeszerzések céljából a vakcinagyártókkal megkötött keretmegállapodásokra vonatkozó átláthatóságnak - közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Arra reagáltak, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt mondta: Brüsszel megtiltja a tagállamoknak a vakcinabeszerzésékről között szerződések nyilvánosságra hozatalát. Hozzátette: levélben fordul az illetékes biztoshoz, hogy az unió által a tagállamok nevében kötött vakcinaszerződéseket is nyilvánosságra lehessen hozni. Bejelentette azt is, hogy a kormány nyilvánosságra hozza a kínai és az orosz vakcinaszerződést (ezt megteheti, mert ebben nem kötik az EB szerződései, csak a gyógyszergyárakkal kell erről megállapodnia - a szerk.)

A Kormányinfón elhangzott kormányzati kijelentésekkel kapcsolatban a brüsszeli testület magyarországi képviselete azt közölte,

a megállapodások nyilvánosságra hozatala nem az Európai Bizottságon múlik, az kizárólag szerződéses partnereink hozzájárulásával lehetséges.

Az Európai Bizottság kapcsolatban van a vállalatokkal annak érdekében, hogy minél több keretszerződést megismerhessen a nyilvánosság, sőt, a hat vakcinagyártóval eddig megkötött uniós keretmegállapodások közül a bizalmas üzleti adatok kitakarásával hármat már nyilvánosságra is hozott. Ezek között vannak az AstraZeneca, a CureVac, a Sanofi-GSK gyógyszergyártókkal kötött szerződések.

A szállítások tervezett, illetve becsült mennyiségeire vonatkozó szerződéses előírásokat gyártók szerinti bontásban az uniós bizottság nem hozhatja nyilvánosságra - írták.

Gulyás Gergely a Moderna-vakcinák le nem hívott dózisai kapcsán a Kormányinfón úgy fogalmazott:

"mindent megrendeltünk, ami az első fél évben érkezik, és abból nem rendeltünk meg mindent, ami csak a második fél évben, különösen annak a végén".

Ezzel összefüggésben a bizottsági képviselet azt közölte, hogy az amerikai Moderna vállalat oltóanyagából Magyarország által potenciálisan megrendelhető mennyiségekkel és a várható szállítási időzítéssel kapcsolatban semmilyen sajtókérdést, megkeresést nem kaptak, illetve ebben a témában tájékoztatást nem adtak.

Kijelentették, az Európai Bizottság a tagállamokkal együttműködve arra törekszik, hogy az európaiak biztonságos és hatékony oltóanyagokhoz jussanak, illetve hogy az oltóanyag-szállításokat jelentősen gyorsítsa. E törekvések egyik eredménye, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinából a tervezettnél 4 millió adaggal többet szállítanak a tagállamoknak még március folyamán. A második negyedévben várható oltóanyag-szállítások mennyisége az első negyedéves mennyiség többszörösére tehető.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×