eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Itt a harmadik hullám, Budapest oltási tervvel állt elő – a nap hírei

Az országos tisztifőorvos szerint megkezdődött a koronavírus-járvány harmadik hulláma. Elkészítette a budapesti oltási tervet a Fővárosi Önkormányzat. Magyarország is érintett az Európai Bizottság újonnan indított kötelezettségszegési eljárásai között.

Az országos tisztifőorvos szerint megkezdődött a koronavírus-járvány harmadik hulláma. Egy nap alatt újabb 2853 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést. 104 többségében idős, krónikus beteg halt meg a szövődményekben. 4021 embert ápolnak kórházban, közülük 332-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 79 ezret. Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs tájékoztatóján elmondta: továbbra is vizsgálják a kínai vakcinát a Nemzeti Népegészségügyi Központban. Hangsúlyozta: a háziorvosok rendelkezésére bocsájtott lista alapján ők dönthetnek arról, hogy kit hívnak be oltásra.

Elkészítette a budapesti oltási tervet a Fővárosi Önkormányzat. A helyhatóság közölte: 30 oltópont létrehozását és időpontfoglaló rendszer használatát javasolja a kormánynak. A sport és kulturális intézmények erre alkalmas termeiben alakítanának ki oltópontokat, amelyek számát a kerületi egészségügyi intézmények bevonásával tovább növelnék.

A megemelkedett fertőzésszám miatt ismét három, tesztelést végző szűrőbusz üzemel Budapesten - közölte a kormány Facebook-oldalán. A szűrőbuszok a Liszt Ferenc repülőtér 1-es terminál parkolójában, a Deák Ferenc térnél és a Papp László Sportaréna F1-es parkolójában találhatók. A buszok hétköznap 9-17 óra között várják azokat, akiket a háziorvos koronavírus-gyanús eseteknek minősít.

Az állampolgárok adatainak gyűjtése helyett cselekvési tervet várnak a kormánytól ellenzéki pártok. A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös közleményben kifogásolja, hogy a nyitásról indult konzultációra a védőoltás regisztrációs honlapján lehet jelentkezni, és hogy a regisztrálók adatai a Miniszterelnöki Kabinetirodához és a választási rendszer szoftverét üzemeltető céghez kerülnek.

Magyarország is érintett az Európai Bizottság újonnan indított kötelezettségszegési eljárásai között. A brüsszeli testület eljárást indít, mert véleménye szerint a magyar kormány nem tett eleget az uniós bíróság által a civiltörvény ügyében hozott ítéletének, erről hivatalos felszólító levelet küldött Budapestre. Az uniós bizottság újabb pert indított is indított, mert a kormány nem tartotta tiszteletben az uniós menekültügyi jogszabályokat, továbbá szabálysértési eljárás megindítása mellett döntött, mert indoklása szerint az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságában az unió álláspontja ellen szavazott decemberben.

A diákszövetkezeteken keresztül munkát vállaló fiatalokat is érinti a 25 év alattiak személyi jövedelemadó mentessége – hívta fel a figyelmet a családokért felelős miniszter. Novák Katalin Facebook-oldalán elmondta: a fiatalok eddig nettó 81 ezer forintot vittek haza. Az szja-mentességnek köszönhetően az összeg több mint 14 ezer forinttal nő.

2024-ig megnyílik a harmadik autópálya-összeköttetés Magyarország és Románia között - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter bukaresti látogatásán elmondta: megállapodott román hivatali partnerével, hogy a Mátészalka és Szatmárnémeti közötti átkelő mellett másutt is új határátlépő pontokat nyitnak.

Várhatóan péntekre már nem tér el a Szamos vízminősége a megszokottól, a Romániából érkező nehézfém szennyezés jelenleg a Tiszában, Vásárosnamény térségében van - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója. Láng István az M1-en azt mondta: a cél az, hogy a nehézfémek ne kerüljenek ki a mederből, és minél nagyobb arányban hígítsák azokat.

Sikeresen landolt a Marson a Kitartás nevű marsjáró - közölte a NASA. A robot a tervek szerint egy teljes marsi évet - 687 földi napot - fog eltölteni a Marson, ahol esetleges múltbéli mikrobiális élet nyomai után fog kutatni, tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kőzet- és talajmintákat gyűjt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×