eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Vegyész analitikus dolgozik az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székházában, Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy az AstraZeneca és az ausztrál kormány közötti megállapodásnak köszönhetően az ausztrál lakosok a világon az elsők között fogják megkapni a koronavírus elleni vakcinát, amennyiben azt sikerül kifejlesztenie a cégnek.
Nyitókép: Vegyész analitikus dolgozik az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székházában, Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. (MTI/AAP/Dan Himbrechts)

Engedélyezte az AstraZeneca vakcinájának forgalmazását az Európai Bizottság - a nap hírei

Újabb 83 beteg halt meg a koronavírus következtében Magyarországon. Beadták az első adagot az amerikai Lilly gyógyszergyár Covid-betegségre alkalmazott készítményéből.

Az elmúlt 24 órában 1.459 embernél azonosították a koronavírust és meghalt 83 többségében idős, krónikus beteg. 3.649 fertőzöttet ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 98 ezer körülire csökkent. A járvány kezdete óta már több mint 365 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma meghaladja a 12 ezer 300-at.

Európában számos helyen szigorítanak, Magyarországnak sem szabad lazítania - indokolta a korlátozások hosszabbításáról szóló kormányzati döntést a miniszterelnök. Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában a legfontosabbnak nevezte, hogy minél több vakcinához jusson az ország. Megígérte, hogy a kabinet szükség esetén gyorsítja a bértámogatások kifizetését a vendéglátó szektorban.

Magyarország a hazai jóváhagyás után összesen ötmillió adag, két és fél millió ember beoltására elegendő oltóanyagot vásárol a kínai Sinopharm vállalattól - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte: a gyengített vírust tartalmazó oltóanyag a kínai hatóságok szerint 79 százalékos hatékonyságú.

A jövő hét elején megkezdődik a legidősebb regisztrált emberek védőoltása, őket a háziorvosok fogják értesíteni - mondta a területi közigazgatásért felelős államtitkár. György István hozzátette: a jövő hétvégéig így több mint 48 ezer ember kapja meg a védőoltást.

Átláthatóságot vár a hatóságoktól és a kormánytól a koronavírus elleni vakcinák forgalomba hozatalánál a Magyar Orvosi Kamara. A köztestület arra kéri a magyar illetékeseket, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség szabályainak is megfelelő bevizsgálás után engedélyezze a készítmények forgalomba hozatalát.

A Dél-pesti Centrumkórház egyik páciense kapta meg az első adagot az amerikai Lilly gyógyszergyár Covid-betegségre alkalmazott készítményéből - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós kiemelte: az ellenanyagokat tartalmazó gyógyszer a fertőzés kezdeti állapotában lévő betegeknél megakadályozza a súlyosabb szövődmények kialakulását.

Feltételesen engedélyezte az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni vakcinájának forgalmazását az Európai Bizottság. Ez a harmadik oltóanyag, amely az Európai Gyógyszerügynökség javaslata alapján alkalmazható az unióban. A brüsszeli bizottság egy hete tárgyal az AstraZenecával, miután a vállalat jelezte: gyártási nehézségek miatt késik a vakcina kiszállítása.

A francia Sanofi után a svájci Novartis is segít a Pfizer/BioNTech konzorcium koronavírus elleni vakcinájának gyártásában. A végleges jóváhagyásra váró megállapodás értelmében a Novartis a második negyedévben kezdené meg a gyártást a német határ közelében lévő üzemében.

Engedélykötelessé tette a koronavírus elleni oltóanyagok exportját az Európai Bizottság. Sztella Kiriákidisz egészségügyért felelős uniós biztos emlékeztetett: az unió előre finanszírozta egyes oltások kifejlesztését és az azok előállításához szükséges gyártókapacitások kiépítést, ezért joga van ahhoz, hogy világosan lássa, hová szállítják a vállalatok az oltóanyagot.

Februártól lesz elérhető az orosz Szputnyik vakcina egydózisú változata - közölte a gyártó. Korábbi sajtóértesülések szerint az egyszerűsített védőoltás lehetősége ezért merült fel, mert nem áll rendelkezésre elegendő kapacitás a második összetevő gyártásához.

Az igazságügyi miniszter szerint Magyarország időarányosan túlteljesítette az áldozatsegítéssel kapcsolatos uniós elvárásokat. Varga Judit a közölte: bevezették az áldozatok közvetlen elérésén alapuló modellt, egyszerűsítették a kárenyhítés rendszerét és a minisztérium sorra nyitja meg megyei áldozatsegítő központjait.

Portugáliában törvényesítette az eutanáziát a parlament. Eszerint a 18 év feletti betegek akkor kérhetik az orvosi segítséget a halálhoz, ha végstádiumban vannak, a fájdalmaik állandóak és elviselhetetlenek. Portugália a hetedik ország a világon, amely engedélyezi az orvos segítségével alkalmazott kegyes halált.

Az Egyesült Államokban visszavonta elődje abortusz szigorítását célzó egyik rendelkezését Joe Biden elnök. Korábban az intézkedéssel Donald Trump kizárta az állami támogatásokból azokat a civil szervezeteket bel- és külföldön, amelyek terhességmegszakítást kínáltak ügyfeleiknek külföldön vagy támogatták azt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×