eur:
395.72
usd:
372.21
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

December utolsó hetében érkezhet meg az első adag koronavírus-oltóanyag Magyarországra - a nap hírei

Újabb 3470 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést Magyarországon és elhunyt 165 beteg. Továbbra is a hazai befektetőkre és a lakosságra számít a kormány az államadósság finanszírozásában.

Újabb 3470 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 165 többségében idős, krónikus beteg. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 194 ezret. 7667 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 605-en vannak lélegeztetőgépen. Az összes beazonosított fertőzött száma megközelíti a 284 ezret. Az elhunytaké 7130-ra emelkedett.

December utolsó hetében érkezhet meg az első adag koronavírus-oltóanyag – közölte a kormányfő. Orbán Viktor az országgyűlésben napirend előtt elmondta: az önkéntes és ingyenes oltást első körben az egészségügyi ellátórendszerben dolgozók, a védekezés első vonalának résztvevői, majd a krónikus betegeket kapják meg. Előzőleg Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: elsőként a Pfizer amerikai-német vakcinája érkezhet, mert az várhatóan hamarosan megkapja az uniós engedélyt.

A kormányhivatali dolgozók körében volt a legalacsonyabb, 1,3 százalékos a fertőzöttek aránya az elmúlt hetekben végzett csoportos tesztelések során – közölte a területi közigazgatásért felelős államtitkár. György István elmondta: az egészségügyi dolgozóknál 2, a szociális dolgozóknál 2,3 százalékot mértek.

A pénzügyminiszter szerint a magyar államadósságkezelés változatlanul stabil, több lábon áll és gördülékenyen működik. Varga Mihály úgy értékelte, hogy a jövő év nem rejt komoly kockázatokat, de szükség esetére az állam jelentős tartalékokkal rendelkezik. A kormány most azzal számol, hogy a GDP az idén 6,4 százalékkal esik vissza, a hiány pedig a nemzeti össztermék 9 százaléka körül alakul.

A biztonság és a megújulás évének nevezte 2020-at a Kúria távozó elnöke. Darák Péter a legfőbb bírói fórum idei utolsó teljes ülésén kiemelte a joggyakorlat-elemzések jelentőségét, amellyel kapcsolatban hangsúlyozta: a bírák olyan elvi és műhelymunkát végeztek, amely meghatározta a jogalkalmazás és egyes esetekben a jogalkotás irányát is.

Megkezdődött a szakmai munka az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban. Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa közölte: az intézményben a Szépművészeti Múzeum, a Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum több mint 300 ezer műtárgya kerül biztonságos és méltó körülmények közé. (Interjú és galéria itt.)

Az uniós járványügyi intézkedéseket összefoglaló mobilalkalmazást indított az Európai Bizottság. A Re-open EU nevű applikáció valós idejű, naprakész és átfogó tájékoztatást ad a 27 uniós tagállamban, valamit Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban kialakult egészségügyi helyzetről és az egyes országokban bevezetett biztonsági és utazási intézkedésekről.

Romániában egyelőre nem nevezett ki miniszterelnök-jelöltet az államfő. Klaus Iohannis közölte: még egyeztetnie kell a december 6-i parlamenti választásokon mandátumot szerzett pártokkal ahhoz, hogy kormányalakítási megbízást adjon valakinek. Bejelentette: jövő hétfőre összehívja az új bukaresti parlament alakuló ülését.

Német lapértesülés szerint az orosz nemzetbiztonsági szolgálat egyik különítménye mérgezte meg Alekszej Navalnijt. A Spiegel hírmagazin nemzetközi partnerekkel, köztük a CNN hírtelevízióval folytatott tényfeltáró munkája alapján azt írta: az orvosokból, illetve biológiai és vegyi fegyver szakértőkből is álló egység már tavaly megpróbálta megmérgezni az ellenzéki politikust. Alekszej Navalnij augusztus 20-án lett rosszul egy Moszkvába tartó repülőn. Berlinben kezelték több mint egy hónapig.

Az Egyesült Államokban megkezdődött az elektori szavazás. Az 538 tagú testület választja meg a következő elnököt. A novemberi voksolás eredménye szerint a demokrata párti Joe Biden az elektori kollégium 306 szavazatát szerezte meg, míg a hivatalban lévő republikánus Donald Trump 232-t. A győzelemhez 270 szavazat szükséges. Az elektori szavazás eredményét a washingtoni kongresszus január 6-i együttes ülésén ismertetik.

Elhunyt Bergendy István Liszt Ferenc-díjas zenész, a Bergendy együttes alapítója és vezetője. A család tájékoztatása szerint a szaxofonos, klarinétos, zeneszerző 81 évesen halt meg a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében. Bergendy István szerezte a Süsü, a sárkány, a Futrinka utca és több más tévésorozat zenéjét. Olyan slágerek fűződtek a Bergendy zenekar nevéhez, mint a Jöjj vissza, vándor, a Sajtból van a Hold, a Darabokra törted a szívem vagy az Iskolatáska.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×