eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A kormany.hu által közreadott képen Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergel

A tömeges közigazgatási tesztelésen 1,97 százalék volt a fertőzöttek aránya

A célzott tesztelés harmadik hetén a közigazgatásban 62 ezer, az egészségügyben 24 ezer ember vett részt a mintavételen, a legalacsonyabb fertőzöttséget a kormányablakokban dolgozóknál észlelték – derült ki az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. A tömeges tesztelési kampány nem folytatódik.

A célzott tesztelés részleteiről számolt be elsőként György István, a Miniszterelnökség államtitkára. Két héten át zajlott a tesztelés az oktatási, egészségügyi és szociális intézményekben, a harmadik héten a közigazgatásban az ügyfelekkel találkozó dolgozókat tesztelték ingyenesen és önkéntesen. Összesen 429 682 tesztet végeztek.

A harmadik héten 62 213 mintavételnél 1,97 százalék volt a pozitív tesztek aránya a közigazgatásban, az egészségügyben 24 693 mintavételből 1,99 százalék volt pozitív. A kormányablakokban dolgozók között volt a legkisebb a fertőzöttségi arány (1,29 százalék), az államtitkár szerint ez azt mutatja, hogy hatásosak voltak az óvintézkedések az ügyfelekkel a leggyakrabban találkozó dolgozóknál.

Az operatív törzs az eredmények ismeretében dönt majd az országos célzott tesztelés esetleges folytatásáról, de ahol esetleg gócpont alakul ki, ott azonnal tömeges tesztelést végeznek.

3470 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 283 870 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 165 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7130 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 82 546 fő, az aktív fertőzöttek száma 194 194 fő. 7667 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 605-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette az elmúlt 24 óra adatait Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

Az idősek védett vásárlási sávját felfüggesztette a kormány a tumultus elkerülése érdekében, de a szakember azt kérte, hogy az idősek különösen kerüljék a zsúfolt üzleteket.

Az elmúlt hétvégén a maszkviselési szabályok megszegése miatt 726 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 618 esetben léptek fel. Üzletekben 74 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 34 emberrel szemben kellett intézkedni – mondta Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese.

A nyitvatartási szabályokat is megszegték, eddig 606 intézkedés kellett, 162 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét. Egy üzletet kellett bezáratni, eddig összesen 98 ilyen eset történt. Vasárnap egy csemegeüzlet raktárában többen nem viseltek maszkot, ezért helyszíni bírságot szabtak ki és öt napra a boltot is bezárták.

A hétvégén 1083 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Összesen 12 782 esetben kellett intézkedni eddig. A tranzitszabályok megszegése miatt 250 rendőri intézkedés történt. 67 787 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 17 789 újat rendeltek el kedden, és összesen 43 966 zárlat van hatályban.

A járvány ideje alatt összesen 501 büntetőeljárást kezdeményeztek, és 99 gyanúsítottak hallgattak meg eddig.

Kérdések

Az a nyugdíjas, aki online jelentkezett már, visszaküldje-e a levelet is?

Mindkét forma alkalmas a regisztrációra, de mindenki csak egyszer szerepel majd a rendszerben.

Platózik-e a járvány? Meddig tarthat a tetőpont?

A járványügyi helyzetet folyamatosan figyelik, a plató hetekig eltarthat, de utána az esetszám csökkenése várható.

A németországi szigorítás milyen hatással lehet a hazai korlátozásokra?

Az operatív törzs december 21-én tesz javaslatot a kormánynak.

Milyen oltásból érkezhet először?

A Pfizer kaphatja meg elsőként az európai engedélyt. A lakosság tömeges oltása csak 2021 elejétől kezdődhet el.

Egyre többen utaznak egzotikus nyaralóhelyekre. Milyen szabályok érvényesek?

A rendőrség ellenőrzi a határokat, és a beutazási korlátozások szerint a magyar állampolgár a hazatérés után karanténba kerül, nincs szükség hozzá egyedi hatósági döntésre sem. Csak az mentesül, akinek két negatív PCR-tesztje van. Aki mégis elutazik, tájékozódjon arról, hogy a célországban a beutazása biztosított-e.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×