eur:
393.11
usd:
367.17
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Meghosszabbítja a családtámogatások veszélyhelyzet alatt lejáró határidejét a kormány - a nap hírei

Kompromisszum született az uniós büdzsé magyar és lengyel vétójának visszavonásáról. Újabb 160 ember halt meg a koronavírus okozta betegségben és csaknem 8 ezren vannak kórházban Magyarországon. Meghosszabbítja a családtámogatások veszélyhelyzet alatt lejáró határidejét a kormány. A nap legfontosabb hírei december 9-én.

Kompromisszum született az uniós büdzsé magyar és lengyel vétójának visszavonásáról. Lengyel sajtóértesülések szerint az elfogadott javaslat lényege, hogy a jogállami mechanizmus alkalmazását befagyasztják az uniós bíróság döntéséig. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-vidójában azt mondta: Magyarország győzött, mégsem lehet politikai vagy ideológiai feltételekhez kötni az uniós források lehívását.

Az elmúlt 24 órában újabb 3221 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.160 beteg halt bele a betegség szövődményeibe. 7945 embert ápolnak kórházban, közülük 661-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 177 ezret. A járvány kezdete óta 6280-an vesztették életüket.

Először csak korlátozott mennyiségű koronavírus elleni vakcina lesz Magyarországon – ismételte meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője. Galgóczi Ágnes az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: elsőként az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók kapják meg a védőoltást.

Kijelölték azt a 25 kórházat, ahol beoltják majd az egészségügyi dolgozókat. A Koronavírus Sajtóközpont közölte: minden megyében lesz ilyen intézmény, és egy kórház 4-6 oltópontot is kialakít majd.

Nincs olyan gyógyszer, amely biztonsággal meggyógyítja a koronavírus okozta betegséget, ezért is van különös jelentősége az oltásnak - hívta fel a figyelmet az a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szlávik János az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a vakcina egyrészt megvéd a fertőzéstől, aki pedig mégis megfertőződik, annál a betegség nem lesz olyan súlyos lefolyású.

Engedélyezte az amerikai-német fejlesztésű koronavírus-vakcina forgalmazását a kanadai gyógyszerfelügyelet. Az ottawai hatóság közölte: még ebben a hónapban negyedmillió, márciusig pedig további 4 millió adagot kap Kanada a Pfizer és a BioNTech oltóanyagából.

Szlovákiában tovább szigorítanak a járványügyi intézkedéseken. Az éttermek csak elvitelre árulhatnak ételt. Jövő hétfőtől a szállásadó helyek és síközpontok csak negatív Covid-tesztet bemutató vendégeket fogadhatnak. December 21-től az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak és a drogériák kivételével minden üzletet és szolgáltató helyet bezárnak, illetve ekkortól tanítási szünetet rendelnek el. Közben Csehországban december 23-ig meghosszabbította a szükségállapotot a parlament alsóháza.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a koronavírus-járvány hatására gyorsultak az új világrend kialakulásának irányába mutató változások. Szijjártó Péter az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában tartott éves meghallgatásán megemlítette a globális gazdasági versenyt, a járvány hatására fokozódó illegális migrációt, az Európai Unió jövőjéről szóló, élesedő vitát. Fontosnak nevezte továbbá a határon túli magyar közösségek védelmét.

Meghosszabbítja a családtámogatások veszélyhelyzet alatt lejáró határidejét a kormány. Novák Katalin családügyi miniszter Facebook-oldalán közzétett videóban elmondta: a fix határidős támogatásoknál március 10-ig van lehetőség az igénylések, kérelmek, igazolások benyújtására. Hangsúlyozta: aki a veszélyhelyzet ideje alatt elveszíti a munkáját, nem esik el a családtámogatásoktól.

Novemberben 694 milliárd forintra nőtt az államháztartás hiánya szemben az egy évvel korábbi 190,9 milliárd forintos deficittel - közölte a Pénzügyminisztérium. A tárca bejelentette azt is, hogy a kormány 2021-re új, a GDP 6,5 százalékának megfelelő hiánycélt tűzött ki a járvány elleni védekezésre és a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedésekre tekintettel.

A főpolgármester szerint az önkormányzat csak úgy tudja biztosítani jövőre a közszolgáltatásokat, ha felhasználja tartalékai egy részét. Karácsony Gergely a Facebook-oldalára feltöltött videóban azt mondta: a járvány 36, a válság 35, a kormány ezen felül 25 milliárd forintot vesz el a budapestiektől. Közölte: a főváros takarékosságból összevonja a közszolgáltató cégeket, és védelmi alapot hoz létre.

Megkezdődött a Budapesti Atlétikai Stadion építése.A Csepel-sziget északi csúcsán a 2023-as atlétikai világbajnokságra megépülő sportlétesítmény mellett megvalósul az eddigi ipari terület rehabilitációja, valamint egy új, nyitott sport- és rekreációs közpark. A VITUKI toronyházat csütörtökön robbantásos technológiával lebontják.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×