eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem lesz enyhítés december 11. után - a nap hírei

Január 11-ig érvényben maradnak a szigorú intézkedések – jelentette be a kormányfő. Újabb 116 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon. A területi közigazgatásban dolgozókkal folytatódik a célzott csoportos tesztelés. A nap legfontosabb hírei december 7-én.

Nem lesz enyhítés december 11. után, további egy hónapig, január 11-ig érvényben marad a kijárási tilalom és a szigorú intézkedések – jelentette be a miniszterelnök. Hozzátette: arról december 21-én döntenek, szentestére tehetnek-e kivételt. Orbán Viktor közölte ugyanakkor, hogy a szilveszteri bulikat és utcabálokat biztosan nem lehet megtartani. Elmondta: kedden indul a regisztráció, mindenki jelentkezhet, aki be akarja magát oltatni.

Az elmúlt 24 órában újabb 3870 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést. 116 többségében idős, krónikus beteg halt meg a betegség szövődményeiben. Összesen 7.932 embert ápolnak kórházban, közülük 674-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma eléri csaknem a 174 ezret.

Megterheli az egészségügyet a korházi kezelésre szorulók és a lélegeztetőgépen lévők magas száma - mondta az országos tisztifőorvos.Müller Cecília kitért arra is, hogy jelenleg az orosz oltóanyag van Magyarországon és a héten érkezik az egyik kínai vakcina.

Moszkvában részletes tájékoztatást kapott az orosz koronavírus elleni vakcináról a magyar tárgyaló delegáció - ismertette Facebook oldalán az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta: az orosz fél felajánlása szerint 3-5 ezer magyar ember számára nyílhatna lehetőség a vizsgálatában való részvételre.

A területi közigazgatásban dolgozókkal folytatódik a célzott csoportos tesztelés - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. György István az operatív törzs tájékoztatóján közölte: azokat kezdik tesztelni, akik a kormányhivatalokban, járási hivatalokban közvetlenül találkoznak az ügyfelekkel.

Információs vonalat hozott létre a kórházban kezelt koronavírusos betegek hozzátartozóinak a Semmelweis Egyetem. Az érdeklődők az ellátásról, a csomagküldésről és a látogatási lehetőségekről kérdezhetnek.

További tárgyalásokat tart szükségesnek, de lát esélyt a megállapodásra az uniós költségvetési vétó ügyében Magyarország és Lengyelország - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek tanácsülése után közölte: Budapest és Varsó kormánya megerősítette, hogy kitart egymás mellett.

Közvetlen hozzáférést kér az uniós helyreállítási alaphoz 249 magyar és lengyel önkormányzat, köztük Budapest és Varsó vezetése. Karácsony Gergely, Budapest és Rafał Trzaskowski, Varsó főpolgármestere közölte: azt javasolják, hogy ha a magyar és lengyel kormány egyetértése nélkül jönne létre az európai helyreállításai alap, akkor az unió biztosítson olyan pályázati lehetőséget, ami megteremtheti a fenntartható és igazságos újjáépítést.

A közterületek megújítását, több zöldfelület és pihenőhely kialakítását támogatják a legtöbben a Nagykörúton. A Főpolgármesteri Hivatal által készített online felmérés szerint a legtöbb probléma jelenleg a közlekedésből eredő zaj- és légszennyezésből, továbbá a közterületek, épületek és üzletek elhanyagolt, rendezetlen állapotából ered.

Kiírta az uniós közbeszerzést az Aquincumi híd, valamint a kapcsolódó úthálózat tanulmánytervére a BKK. A tervezési terület a Bécsi úttól, az esztergomi a 2-es számú vasútvonal, majd a Körvasút mentén az M3-as autópálya bevezető szakaszáig tart.

Győrben elkezdődött az Audi Q3 plug-in hibrid sorozatgyártása. A modell motorja szintén a győri gyárban készül. Az Audi Hungaria ezerötszáz dolgozóját készítette fel és képezte ki a gyártásra.

Romániában az eddigi védelmi minisztert, Nicolae Ciucăt nevezte ki ügyvivő kormányfőnek az államfő. Az eddigi miniszterelnök, Ludovic Orbán pártja vártnál gyengébb szereplése miatt lemondott. A tavaly óta kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt a vasárnapi parlamenti választáson a voksok mintegy 25 százalékát szerezte meg. A győztes szociáldemokraták 30 százalékot megközelítő eredményt értek el, de várhatóan a jobbközép pártok alakítanak kormányt az RMDSZ bevonásával.

Ismét megrekedtek a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatairól. A brit kormányfő és az Európai Bizottság elnöke jelezte, hogy a következő napokban személyesen próbál megoldást találni a helyzet rendezésére. Előzőleg Michel Barnier uniós főtárgyaló közölte: nincs előrelépés az egyenlő versenyfeltételekről, a megállapodás jogi betartatásának módozatairól és a halászat szabályozásáról sem.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×