eur:
390.23
usd:
364.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Facebook

Január 11-ig meghosszabbították a kijárási tilalmat, szilveszter sem kivétel

A döntéseket az operatív törzs hétfői ülésén hozták meg, az új, átmeneti szabályok közvetlenül az ünnepek előtt lépnek életbe. A szentesti lehetőségekről december 21-én dönt a kormány, de szilveszteri bulik idén nem lehetségesek.

Hétfő reggel – a koronavírus-világjárvány második hullámának az új korlátozó intézkedések szerinti 27. napján – az operatív törzs Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen véglegesítette a december 11. után életbe lépő, átmenetileg érvényes járványügyi korlátozásokat.

Ezekről az operatív törzs sajtótájékoztatóján még nem tettek említést, de Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentette, hamarosan a kormányfő személyesen ismerteti a részleteket.

A kormányfő kora délutáni videójából az új, átmeneti intézkedések közül kiderül:

  • a jelenlegi kijárási tilalom január 11-ig érvényes (a szentesti kivételről december 21-én döntenek)
  • nem lesz kivétel december 31-én a kijárási tilalomban
  • kedden indul a vakcinaregisztráció a vakcinainfo.gov.hu portálon keresztül.

Mit jelent ez?

A karácsonyi vásárlásokat továbbra is az eddigi vásárlási rendben kell lebonyolítani – este 7-ig, de 65 évnél fiatalabbaknak hétköznap a 9–11, hétvégén a 8–10 órai idősáv mellőzésével –, illetve Müller Cecília országos tiszti főorvos javaslata szerint lehetőleg online.

Az, hogy szilveszter idején is marad a kijárási tilalom, egyértelműen lehetetlenné teszi a szilveszteri bulikat, ugyanis este 8 és regge 5 óra között csak az tartózkodhat az utcán, akinek ez munkavégzés kapcsán indokolt, illetve az, aki egyedül kutyát sétáltat. Kérdés marad azonban, hogyan ellenőrizhetik majd azokat a házi összejöveteleket, amelyeket már este 8 óra előtt megkezdenek, és hajnalig folytatnak. Mindenesetre a 10 főnél nagyobb összejövetelekre biztosan lecsaphat a rendőrség, ameddig bírja.

A karácsonnyal, illetve a szentesti családi összejövetellel kapcsolatban viszont egyelőre csak annyi biztos, hogy "függőben van", ezzel kapcsolatban ugyanis Orbán Viktor "futhat még egy kört" a járványügyi szakemberekkel, hogy ne boruljon fel teljesen a normális élet. A jelenlegi szabályok szerint azonban a nagy család nem jöhet össze, főleg nem este 8 óra után, amikorra mindenkinek haza kell érnie.

"Az ünnepek alatt is vigyázzunk egymásra, mert minden élet számít" – zárta hétfői közlését a miniszterelnök, aki járványügyi szakemberekkel és a gazdasági élet vezető szereplőivel is konzultált a döntések meghozatala előtt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×