eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Müller Cecília: Nem tűnik exponenciálisnak a koronavírusos betegek számának növekedése - a nap hírei

Átadták a Városligetben a Múzeum Mélygarázst és a felette kialakított promenádot. Romlott a járványhelyzet a hét végén Csehországban.

A koronavírussal fertőzöttek számának növekedése nem tűnik exponenciálisnak - mondta az országos tisztifőorvos a közmédiának. Müller Cecília hangsúlyozta, az intézkedések bevezetése után 3-4 héttel jelennek meg az eredményeik, a halálozások esetében pedig ez az időszak még hosszabb lehet. Az országos tisztifőorvos szerint nagyon rossz irány, hogy tömve vannak a bevásárlóközpontok. A tisztifőorvos megismételte: hétfőn dönt a kormány a karácsonyi szabályokról.

Újabb 6697 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 162 többségében idős, krónikus beteg. A halálos áldozatok között van egy 24 éves férfi. Kórházban 7709 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma csaknem 173 ezer és több mint 250 ezerre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 5868. Mintegy 72 ezren már meggyógyultak.

Az OECD 37 országa közül Magyarországon volt a legnagyobb mértékű az adóteher-csökkentés tavaly, 1,7 százalékos - közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Tállai András hozzátette: a 2008-as válság óta tavaly fordult elő először, hogy az adóbevétel GDP-hez viszonyított aránya csökkent az OECD tagállamokban. A költségvetési bevételeket elemző kiadvány adatai szerint tavaly Magyarországon 35,8 százalékra csökkent az adóterhelés mértéke.

Átadták a Városligetben a Múzeum Mélygarázst és a felette kialakított promenádot, amely a Liget Budapest Projekt részeként valósult meg. (Cikk és galéria itt.) Az eseményen Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy az autóforgalmat a föld alá terelték. Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa közölte, hogy hétfőtől a nagyközönség számára is megnyílik a parkoló. A járványveszély idején este hét órától reggel hétig ingyenesen lehet használni, de a környéken lakók később is kedvezményt kapnak majd.

Összesen 14 pontban tette közzé az általa helyesnek vélt ellenzéki politika lényegét és irányát a Demokratikus Koalíció vezetője. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök Facebook oldalán azt írta, hogy az ellenzéki együttműködés eszmei, politikai alapja, hogy demokráciát, jogállamot, európai Magyarországot akarnak. Szólt arról is, hogy előválasztás útján jövőre közös egyéni képviselőket és közös miniszterelnök-jelöltet választ az ellenzék, pár héten belül pedig döntenek a közös listás indulásról, majd közös programot adnak az országnak.

Országos karácsonyi karitatív akciót indít az MSZP a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került családok megsegítésére. Kunhalmi Ágnes, az ellenzéki párt társelnöke, országgyűlési képviselője, a Facebookon online közvetített tájékoztatón hangsúlyozta, az MSZP elnöksége úgy döntött, hogy decemberben 10 millió forint értékben nyújt segítséget elsősorban azon családoknak, amelyekben egyik vagy mindkét szülő elvesztette megélhetését a koronavírus-járvány miatt.

Romlott a járványhelyzet a hét végén Csehországban. Az egészségügyi minisztérium honlapján megjelent adatok szerint a járvány terjedésének kockázati indexe a 100 pontos skálán 13 nap után 57-ről 64-re ugrott fel, a mutató a harmadik sávból a nagyobb kockázatot jelentő negyedikbe ment át. Az óvintézkedések jelentős lazítását jelentő harmadik kockázati sávba csütörtökön lépett be Csehország.

Tovább szigorítják december 9-től január 5-ig a koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozásokat Bajorországban. Markus Söder tartományi miniszterelnök kiemelte, hogy a november elején bevezetett korlátozásokkal nem sikerült visszaszerezni az ellenőrzést az új típusú koronavírus terjedése felett, és egyre nagyobb az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő teher. A legfőbb új szabály, hogy mindenki csak a leginkább szükséges esetben hagyhatja el az otthonát.

A brit gyógyszer-felügyeleti hatóság vezetője szerint az sem okozna fennakadást a koronavírus ellen kidolgozott vakcinák importjában, ha nem születik megállapodás az Európai Unióval a jövőbeni feltételrendszerről folyó tárgyalásokon. A hatóság szerdán jelentette be, hogy engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által kifejlesztett oltóanyag forgalmazását, és az első szállítmány a hétvégén meg is érkezett a Pfizer belgiumi üzeméből Angliába. Az Egyesült Királyságban kedden kezdődik az oltási kampány.

Moszkvában megkezdődött a koronavírus elleni oltóanyag szétosztása a betegségnek leginkább kitett emberek számára. A moszkvai polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a lehetőséggel elsőként az egészségügyi és oktatásügyi alkalmazottak, valamint a szociális munkások élhetnek önkéntesen és ingyenesen, 18 és 60 év között. Külföldi tudósok aggasztónak nevezték az orosz vakcina kifejlesztésének gyorsaságát és azt, hogy a többfázisú tesztelés még nem fejeződött be.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×