eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke sajtótájékoztatót tart Az önkormányzati választások értékelése címmel a párt budapesti központi irodája sajtótermében 2019. október 14-én. A pártelnök úgy látja, az ellenzéki oldalon nincs alternatívája a legszélesebb körű együttműködésnek.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Az ellenzék közös jövője - Gyurcsány Ferenc 14 pontot hirdetett

A Facebook-oldalán tette közzé az általa helyesnek vélt ellenzéki politika lényegét és irányát, számos, feszültséget okozó területet is érintve.

A Demokratikus Koalíció vezetője azt írta, hogy "a napi események sodrában sokszor nem látszik mindaz a munka, ami az ellenzéki térfélen zajlik. Az alábbi írás egy rövid kivonata annak, hogy mi a Demokratikus Koalícióban hogyan látjuk azt az utat, amin a következőkben együtt fogunk végigmenni".

Kezdésként az ellenzék közös világképéről írt, eszerint demokráciát, jogállamot, európai Magyarországot akarnak. Ez a közös világkép az ellenzéki együttműködés eszmei, politikai alapja. Hozzátette: míg "az orbáni önkény – természeténél fogva – egyszínű (...), az ellenzék szakpolitikai kérdésekben annyira sokszínű, mint a demokratikus Magyarország".

Az ellenzéki pártok vitatkozni fognak egyes kérdésekről, és "majd a választók eldöntik, hogy nyílt, demokratikus vitákat akarnak közös sorsunkról, vagy diktátumokat."

Az ellenzék koalíciós kormányzati közösséget kínál a pártjainak és a választóknak - tette hozzá.

A Jobbik "állandó figyelmeztetésével"

"Ha jól csináljuk, akkor így, együtt egy élhető Magyarországot teremtünk! Közös Magyarországot a Jobbik állandó figyelmeztetésével, hogy történelmi, nemzeti magyarságunk őrizni és védeni való érték, mindannyiunk ezerszer felemelő élménye. Közös Magyarországot és egy jobb hazát a Momentum új generációs európai liberalizmusával, az LMP és a Párbeszéd zöldpolitikai elkötelezettségével, az MSZP szociális demokráciát építő céljaival. Mi a Demokratikus Koalícióban lassan egy évtizede azért dolgozunk, hogy ezek a demokratikus áramlatok egymásra találjanak. Hiszem, hogy most sikerülhet! "

Előválasztás útján jövőre közös egyéni képviselőket és közös miniszterelnök-jelöltet választ az ellenzék, pár héten belül pedig döntenek a közös listás indulásról, majd közös programot adnak az országnak. Mindeközben Gyurcsány Ferenc szerint teremtő viták fognak lezajlani.

Milyen világot terveznek?

Azt írta, győzelmük esetén nem fognak engedni "a vereséget szenvedők zsarolásának". A demokratikus intézmények és a demokratikus sokaság erejét használva fognak rendet tartani. "Erős kormányt, szilárd és demokratikus berendezkedésű hatalmat építünk" - írta.

  • "Kezet és segítséget nyújtunk az elfeledetteknek.
  • Szabadságot, kiszámíthatóságot biztosítunk a vállalkozásoknak.
  • Az iskolát visszaadjuk a gyerekeknek, a szülőknek, a tanároknak, a településeknek.
  • Az egyéni- és a közfelelősség okos egyensúlyára épülő modern egészségügyet építünk.
  • Vigyázni fogunk egymásra!
  • A föld azé lesz, aki megműveli.
  • Megőrizzük, és ahol kell, helyreállítjuk természeti környezetünk egészségét.
  • A nemzetek és nemzetközi intézmények sokaságával közösen, aktívan teszünk a klímaváltozás ellen.
  • Lesz végre szabad sajtónk,
  • nem lesz bocsánatos bűn a közlopás!
  • Véget vetünk ennek a bornírt, férfivilágra épülő macho közkultúrának. Egy szó mint száz: visszahozzuk a normalitást közös ügyeink intézésébe" – sorolta a vízióban szereplő feladatokat és célokat.

Igazságot akarnak szolgáltatni a bűnösöknek és az áldozatoknak is. Erről a politikus azt írta, "nem lesz verbális vagy fizikai pogrom, igazságszolgáltatás lesz! Tűpontosan, érzelem nélkül. A jog és az erkölcs győzni fog a bűn felett!"

Adórendszer, teherviselés

Gyurcsány Ferenc az ellenzék előtt álló feladatként írta le az emberek "együtt tartását". Mint írta, ez nem csak a közös nyelv, a közös örökség, vagy a nemzettudat kérdése. "Ha az egyiknek minden jut, a másiknak meg semmi, akkor ebből nem lesz közös haza.

Új adó- és támogatási rendszerrel

segítjük a küzdelmes életet élőket, és szolidaritást kérünk a nemzet nevében azoktól, akiknek nagyon sok van". Hozzátette, európai nyugdíjakat szeretnének.

Európa, határon túli magyarok, család és értékek

A DK elnöke szerint kormányzásuk esetén Magyarország visszatér Európába. "Nem fogunk kétséget hagyni afelől, hogy mi a többi európai nemzettel közösen akarjuk alakítani földrészünk, és benne hazánk jövőjét. Hol vitatkozni és küzdeni fogunk, hol meg kompromisszumot kötünk. Ahogy az szerintünk helyes, és természetes."

Azt is írta még, hogy vigyázni kell a magyar kultúrára, nemzeti örökségünkre.

"Vigyázunk a határon túli magyarokra, nyelvükre, kultúrájukra, szabad, demokratikus nyilvánosságukra"

- ígérte.

Kifejtette még, hogy békén akarják hagyni az embereket, hogy úgy szeressenek, éljenek, ahogy a mai világban ez sokféleképpen természetes, mert számtalan családi, egyéni és csoportos életfelfogás létezik – utalt a "másság" elfogadásának kérdéskörére. "Tartsd meg a törvényt, azon túl meg legyél szabad!" – foglalta össze az ezzel kapcsolatos álláspontjukat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×