eur:
395.63
usd:
372.14
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Üzlet kiadó felirat mellett gyalogol egy féri London belvárosában 2020. november 24-én. Nagy-Britanniában a koronavírus-járvány megfékezését célzó jelenlegi zárlatot december 2-án oldják fel, ugyanakkor a korábban már alkalmazott, háromfokozatú készenléti rendszert több elemében megerősítik. A november 5-én elrendelt, négy hétre szóló intézkedéscsomag értelmében az Angliában élők jelenleg csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat, a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a szabadidőközpontok, az edzőtermek, a mozik, a fodrászatok, a szépségszalonok, a pubok, a bárok és az éttermek zárva tartanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Megvan, mikor jöhet az enyhítés a briteknél

Ha rendben lezajlik az oltási kampány. Időközben egyre égetőbb a kérdés, fogják-e vámok és adminisztrációs kihívások hátráltatni a britek vakcinabeszerzéseit a brexit megvalósulása után.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) vezetője szerint az sem okozna fennakadást a koronavírus ellen kidolgozott vakcinák importjában, ha nem születik megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió kereskedelmének jövőbeni feltételrendszeréről folyó tárgyalásokon.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból, de a december 31-én lejáró jelenlegi átmeneti időszak végéig jórészt a korábbi kereskedelmi szabályrendszer maradt érvényben a kétoldalú forgalomban.

A majdani viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt az elsődleges célként kitűzött szabadkereskedelmi egyezményről azonban a brit és az uniós tárgyalóküldöttségek eddig nem jutottak egyezségre. A kereskedelmi megállapodás elmaradása esetén januártól vámok és egyéb, nem vámjellegű akadályok hátráltatnák az Egyesült Királyság és az EU kereskedelmét.

Az MHRA szerdán jelentette be, hogy engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását, és az első szállítmány a hétvégén meg is érkezett a Pfizer belgiumi üzeméből Angliába.

June Raine, a gyógyszerfelügyeleti hatóság vezérigazgatója a BBC televízió vasárnapi hírmagazinjában kijelentette: a vakcina mindenkihez eljut az Egyesült Királyságban, függetlenül attól, hogy milyen eredménnyel végződnek a kereskedelmi tárgyalások az Európai Unióval.

"Bármi legyen is a tárgyalások végkimenetele, szülessék bármilyen egyezség, az MHRA biztosítja, hogy a gyógyszerek, a gyógyászati felszerelések és az oltóanyagok mindenkihez eljussanak az ország minden zugában, bármiféle fennakadás nélkül" - fogalmazott Raine professzor a BBC-műsorban.

Az Egyesült Királyságban kedden kezdődik az oltási kampány, és ehhez az első menetben 800 ezer adag vakcina áll majd rendelkezésre.

A Pfizer/BioNTech-oltóanyagból London eddig 40 millió dózist rendelt.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint ebből több millió már decemberben megérkezik.

Hancock a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva elmondta: reményei szerint az oltási kampány gyors elkezdése azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban március vége előtt hozzá lehet kezdeni a járvány megfékezését célzó jelenlegi korlátozások feloldásához.

"Eljön majd a pillanat, amikor kijelölhetjük a korlátozások felszámolásának időpontját" - fogalmazott az egészségügyi miniszter, hozzátéve: ezt még két héttel ezelőtt sem lehetett volna kijelenteni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×