eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa sajtótájékoztatót tart a Szent László kórházban kivizsgált, a kínai Vuhanból hazatért magyarok és az előző napon este beszállított kínai állampolgár állapotáról a Szent László Kórházban 2020. február 4-én. Szlávik János közölte: mindenki egészséges, akit az új koronavírus gyanújával kórházi megfigyelés alatt tartanak Magyarországon.
Nyitókép: Kovács Attila

Szlávik János: járványhelyzet van, és erre most nincs idő

Már idén megérkezhet Magyarországra a koronavírus elleni védőoltás, a kérdés az, hogy mikorra lesz olyan mennyiség, amely nagy tömege számára elérhető. Tavasz végén, nyár elején van erre leginkább kilátás – véli Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának osztályvezető főorvosa.

Az átcsoportosítások megoldják a létszámhelyzetet, az intenzív ellátás azonban egy olyan speciális terület, amire fokozottan kell ügyelni, hogy ne legyen túlterhelve, fogalmazott Szlávik János az ATV műsorában. A jelenlegi helyzetben az átképzés sem jelent megoldást, hiszen több évet venne igénybe, tette hozzá a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának osztályvezető főorvosa, aki gyanítja, ezért születtek a szigororú intézkedések is, ami koránt sem egyedi lépés Eurpában.

„Természetesen mindent meg kell tenni, így mi is próbálunk nagyon sok orvost bevonni az ellátásba. Sőt, akár orvostanhallgatókat is, hogy segítsenek. Azonban

a speciális ellátáshoz hosszú évek kellenek

– fogalmazott –, amire most nincs idő. Járványhelyzet van, és gyakorlatilag abból kell gazdálkodnunk, amink van. Abból a szakemberállományból, amink van. De egyelőre úgy tűnik, hogy ez elég, bár a miniszterelnök is hangsúlyozta, nagyon kezdenek az orvosok kifáradni. Ugyanis több hullámban támad a járvány, és ki tudja, mit hoz a jövő.”

Szlávik János szerint a járvány első hulláma idején rengeteg erőforrást kaptak a kórházak: a Dél-pesti Centrumkórházban például az épületeket, a kórtermeket és az osztályokat is korszerűsítették. „Nagyon sok olyan korszerű műszert, ágyat, lélegeztetőgépet, oxigénellátáshoz szükséges felszereléseket kaptunk, amiről korábban szó sem lehetett. Tehát

a járványnak úgymond pozitív hozadéka, hogy az egészségügy sokat fejlődhetett tavasz óta”

– jegyezte meg.

Az osztályvezető főorvos korábban arra számított, hogy a második hullám enyhébb lesz, a jelenlegi helyzet pedig meglepte és megijesztette a szakembereket, mondta.

Mindenki a védőoltást várja, ami véget vethet ennek a „rémálomnak”.

Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, ő azt a vakcinát fogja beadatni magáról, amiről tudható, hogy komoly teszteken ment keresztül, kevés mellékhatása van és hatékony. „Én úgy gondolom, Magyarországra ilyen szer fog jutni.”

Abban is biztos, hogy már idén is lesz az országban valamilyen hatékony védőoltás, de hogy tömegesen mikortól lehet alkalmazni, azt inkább jövő tavasz végére, nyárra teszi.

Szlávik János szerint az időseknek, a krónikus betegeknek, az egészségügyi dolgozóknak és a tanároknak kell első körben hozzájutniuk az oltáshoz. A kérdés azonban az, hogy a vakcina milyen mértékben és mennyi ideig nyújt védettséget.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×