INFORÁDIÓ
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda

tóth bertalan

mszp

1956

Tóth Bertalan: a magyar nép csendes szabadságharcot vív az elnyomó Fidesz ellen

Infostart / MTI

Az MSZP társelnöke, frakcióvezetője az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezést.

Tóth Bertalan a szocialisták Facebook-oldalán Nagy Imre mártír miniszterelnök szülővárosából, Kaposvárról közvetített beszédében azt mondta, 1956 októberében a magyar nép fellázadt a félelem, az igazságtalanság és az elnyomás ellen.

Hozzátette: a forradalmat eltaposták, de az áldozat mégsem volt hiábavaló. Az akkori hősök példája reményt adott az utódoknak, hogy mindig van választási lehetőség és nincs az az elnyomás, amely ne lenne lerázható - közölte a Nagy Imre szobránál tartott megemlékezésen.

Az MSZP társelnöke szerint ma is egy elnyomó hatalom zsigereli ki a népet.

Kifejtette: a Fidesz emberei kapcsolják le az egyetemen az internetet, választáskor a szavazatok reményében a kormánypárt emberei osztják az ötezreseket, a fejlesztésekre szánt pénz elvonásával rombolják a településeket, dőzsölnek és magángépekkel utaznak, miközben a koronavírus-járványtól sújtott országot cserbenhagyták.

Tóth Bertalan közölte, a tavaly októberi önkormányzati választás megmutatta, hogy a magyar demokraták le tudják győzni az önkényuralmat.

Azt mondta, véget vetnek a fideszes rombolásnak, van választási lehetőség, lehet több fizetés, magasabb nyugdíj, mindenki számára elérhető és színvonalas egészségügy, és a szabad oktatás. El lehet érni, hogy ne a Fidesz-központban döntsék el, mire van szüksége az embereknek Miskolcon, Salgótarjánban, Pécsett vagy Tatabányán, és azt, hogy az európai uniós pénzeket közvetlenül a települések kapják - hangoztatta.

Úgy összegzett: "ez a mi csendes szabadságharcunk, amely elvezet egy új köztársasághoz".

Hozzátette: helyi népszavazásokat indítanak mindenhol az országban, hogy az emberek mondják ki, a fejlettebb nyugat-európai országok támogatása a magyar embereknek jár és nem a fideszes elitnek.

Tóth Bertalan összefogást sürgetett. Azt mondta, segíteni kell a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatóit és tanárait, akiket ma ugyanúgy rendbontó csőcseléknek nevez a Fidesz, ahogy az 1956-os elnyomók is annak nevezték az akkori, ellenük lázadó egyetemi ifjúságot.

Az ellenállás teremti meg az egységet, és az egységből születik az összefogás - zárta beszédét.

Hiller István, az MSZP választmányi elnöke szerint az utóbbi tíz évben megint a háttérbe szorítás, az elhomályosítás jellemezte Nagy Imre emlékét.

Az Országgyűlés szocialista alelnöke közölte, Nagy Imre 1956 forradalmának megkérdőjelezhetetlen politikai vezetője. Felesleges méricskélni, rangsort állítani a hősként harcolt, számos esetben hősi halált halt, nem kevésszer emigrációba kényszerült "pesti srác" és a politikus miniszterelnök között - mondta.

Hiller István szerint amikor a politika írja a történelmet, ideig-óráig teheti csak, bukni fog. Hozzátette: a mai politika úgy gondolja, kizárólag ő írhatja a történelmet.

A szocialista politikus az autonómiáért és a szabadságért történő kiállásra szólított fel.

Harangozó Gábor, az MSZP Somogy megyei elnöke arról beszélt, hogy Nagy Imre morális és politikai mérce, míg Orbán Viktor miniszterelnök "eltévedt valahol", nem tudott államférfivá válni, megtagadta mindazt, amiben hitt.

Pintér Attila, az MSZP kaposvári elnöke szerint Nagy Imre példája azt üzeni, mindig minden körülmények között követelhető a szabadság.

A rendezvény végén a résztvevők megkoszorúzták Nagy Imre szobrát.

A címlapról ajánljuk

Újra támadnak az ukránok

Drónnal támadták az ukrán fegyveres erők az orosz állami tulajdonú Transznyefty cég olajszivattyú-állomását...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018