eur:
393.07
usd:
367.15
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást tartalmazó fecskendővel a kezében Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Utolsó csepp: felvásárolta az állam az egyik influenzaoltás teljes hazai készletét

Keddtől lehet jelentkezni az influenzaoltásra.

Sem a patikákba, sem a magán oltóközpontokba nem kerülhet a Sanofi által gyártott influenza elleni vakcina Magyarországon – erősítette meg a 24.hu-nak a Nemzetközi Oltóközpont nevű magáncég. A Vaxigrip Tetra magyarországi készletét az állam vásárolta fel, így az eddigi 1,3 millió magyar gyártású oltóanyag mellett a Sanofi vakcinája is rendelkezésre áll majd a házi- és gyerekorvosoknál, bár az egyelőre kérdés, hogyan osztják szét. Pontos számot nem tudtak mondani az oltóközpontban, de az biztos, hogy százezres nagyságrendű vakcináról van szó.

A Nemzetközi Oltóközpontban elmondták, ezt a vakcinát elsősorban 3 évesnél fiatalabbak kapják (nekik csak ilyet lehet beadni), és akit először oltanak, annak kétszer kell beadatni.

Azt nem tudták megmondani, hogy a négykomponensű oltóanyag helyett ők melyiket fogják alkalmazni,

de már elkezdték keresni, melyik nemzetközi cégtől lehet hasonló vakcinát rendelni. A feladat nem könnyű, mivel külföldön is megugrott a kereslet az influenza elleni oltás iránt, így könnyen lehet, hogy az előző évekhez képest kevesebb import oltóanyag lesz elérhető Magyarországon.

Ez azért is lehet aggályos, mert vannak, akik nem a magyar gyártású 3Fluartot szeretnék beadatni, és vannak olyanok, akiknek a háziorvos eleve nem azt, hanem az import verziót ajánlja inkább. Egy háziorvos ezt azzal magyarázta a 24.hu-nak, hogy a magyar gyártású egész vírust tartalmaz, más cégek készítményébe viszont csak a vírus egyik fehérjéjét „teszik bele”. Így kevésbé hevesek az oltás utáni reakciók (például az esetleges izomfájdalom).

A Sanofi kommunikációs igazgatója a Népszavának a hétvégén azt mondta, a Vaxigrip Tetra limitált mennyiségben áll rendelkezésre, és miután a gyártása hosszú folyamat, a cég nem is tud többet szállítani belőle.

A háziorvosoknál október 20-ától lehet jelentkezni influenzaoltásra, amit idén az állam mindenki számára ingyenessé tett, és amelynek beadatását a háziorvosok mellett Müller Cecília országos tiszti főorvos és Szlávik János infektológus ajánlja.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×