eur:
395.08
usd:
365.93
bux:
65340.3
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást tartalmazó fecskendővel a kezében Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kezdődik az influenzaoltás ideje: itt van minden fontos tudnivaló

Nem kell aggódni a rendelői zsúfoltság miatt, vagy attól félni, hogy elfogy az influenza elleni védőoltás, de aki beadatja, sokat tesz a maga és mások egészségéért, és még a hazai egészségügy terhein is könnyít. Kisokos az influenza elleni védőoltásról.

A keddi naptól az ország bármely pontján élő, társadalombiztosítással rendelkező személy ingyenesen igényelheti az influenza elleni védőoltást. A kormányfő, Orbán Viktor például már túl is van a rövid kellemetlenséggel járó orvosi cselekményen.

Müller Cecília országos tisztifőorvos nap nap után nyomatékosítja az operatív törzs online sajtótájékoztatóján, hogy az idén különleges jelentősége lehet az emberek influenza elleni védettségének, hiszen oltottság esetén, ha mégis influenzaszerű tünetek jelentkeznek valakinél,

közvetlenebbül lehet koronavírus jelenlétére következtetni

egy adott ember szervezetében.

Ha viszont valaki nem oltatja be magát influenza ellen, és az influenzás szervezetre támad a koronavírus, sokkal rosszabbak a gyógyulási esélyek, tudományos kutatások szerint feleződnek.

Ebből következően ha az emberek legalább a hozzáférhető influenzaoltás adta lehetőséggel élnek, az egészségügy leterheltségét is jelentősen csökkenthetik.

Mit kell tenni az influenzaoltásért?

  1. Telefonon fel kell hívni a háziorvost, ő tájékoztat arról, mikor mehetünk oltásra (hogy ne legyen zsúfoltság a rendelőben), és ő ítéli meg, olthatók vagyunk-e. A háziorvosnak persze szakemberek szerint mindenképpen tudnia kell, hogy ha tünetekkel jelentkezünk nála, kaptunk-e előzőleg védőoltást.
  2. Nem kell aggódni akkor sem, ha nem rögtön aznap jutunk be védőoltásra, hiszen az igénylési időszak elején várhatóan sokkal többen szeretnének – Müller Cecília megfogalmazása szerint – "oltakozni".
  3. Fizetni az oltásért nem kell.

Az ingyenessé tétellel párhuzamosan a kormány még egy dolgot tett: megvásárolta az összes, Magyarországon hozzáférhető vakcinát, így a magyar gyártó 1,3 millió darab oltása (3Fluart) és a Sanofi injekciója (Vaxigrip Tetra) is rendelkezésre áll – nem kapkodják el az emberek a gyógyszertárakban –, viszont 3 éves kor alatt csak az utóbbi adható.

Müller Cecília azt is jelezte már, hogy

ha valahol nagyobb lesz a roham az oltásért, át tudnak csoportosítani belőle onnan, ahol gyérebb az érdeklődés.

Tavaly egyébként a hivatalos adatok szerint 719 898-an kaptak influenza elleni ingyenes védőoltást, 69,3 százalékuk 60 év feletti volt – derül ki a HVG cikkéből.

A védettség az oltás beadásától számított két héten belül létrejön, és egy "szezonra" nyújt védelmet.

Az időseknek az influenza elleni védőoltás mellett érdemes tüdőgyulladás ellenit is igényelni, erről bővebben ITT írtunk.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa pedig hosszabban is beszélt arról, miért kell a koronavírus-járvány terjedési fázisában különösen is odafigyelni az influenza elkerülésére és az oltás beadatására.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×