eur:
394.15
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Nagy fordulat közeleg a hazai árvízhelyzetben

Hernádszentandrásról most még csak munkagép segítségével lehet kijutni, nincs oktatás és óvoda sem. De remény igen.

A következő 36 órában főképp a Sajó szlovákiai vízgyűjtőjén lehet területi átlagban is számottevő eső, a korábban lehullott hó pénteken valószínűleg a magasabb hegyvidéki területeken is elolvad, ezt követően várhatóan szárazabb időszak következik - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság az MTI-vel.

Pénteki közleményükben azt írták, a Sajón Sajópüspökinél a csütörtök reggeli 390 centiméteres tetőzést követően péntek reggel 8 órakor 341 centiméteres vízállást mértek, tehát egy nap alatt közel fél métert apadt a folyó.

Lejjebb, Sajószentpéternél is bekövetkezett a tetőzés az éjszaka folyamán a 2010-es rekordot (406 centimétert) megközelítő 401 centiméteres vízállással, azóta megkezdődött az apadás, és péntek reggel 8 órakor 391 centimétert mértek.

Felsőzsolcánál az elmúlt napon tovább folytatódott az áradás, éjszaka a vízszint meghaladta a másodfok szintjét, péntek reggel 8 órakor 382 centiméteres vízállást mértek, a tetőzés este várható a harmadfok körüli vízállással.

A már lehullott és várható eső a folyó felső szakaszán újabb vízszintemelkedéseket okozhat, de ez már nagy valószínűséggel csak az apadás ütemét lassítja majd

- tették hozzá.

A Hernád Hidasnémetinél csütörtök este 400 centiméteres vízállással tetőzött, azóta gyorsuló ütemben apad, péntek reggel 7 órakor 370 centiméteres vízállást mértek.

Gesztelynél péntek reggel 6 órakor 257 centiméteres vízállást mértek, a tetőzés szombaton várható 410 centiméter körül. Gesztely és Ócsanálos között a vízügyes szakemberek csütörtök hajnalban megkezdték egy 1600 méter hosszú nyúlgát kiépítését, hogy a belegrádi ívóvízbázis védelmét biztosítsák - emlékeztettek.

A Bódván Hídvégardónál csütörtök reggel 6 órakor 251 centiméteres vízállással tetőzött, péntek reggel 8 órakor már csak 214 centiméteres vízállást mértek.

Szendrőnél péntek reggel 209 centiméteres vízállást mértek, ami már a tetőzés közelében van - írták.

Az Ipolyon Ipolytarnócnál csütörtökön 12 órakor volt a tetőzés 374 centiméteres szinttel, azóta ütemesen apad a folyó: péntek reggel 335 centiméteres vízállást mértek.

Közölték azt is, az önkormányzatok is segítséget kértek az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságtól.

A Sajóecseg-Boldva bekötő út és a környező telephelyek védelme érdekében ideiglenes védmű kiépítéséhez szükséges védekezési anyagot szállítottak

(1000 homokzsákot és 100 fáklyát) a vízügyes szakemberek.

A Hernád folyónál Aszaló település árvízi biztonságának érdekében a Vízügyi Igazgatóság egy erőgépet biztosított személyzettel együtt, ami a Bársonyos csatorna magasítását végezte el - olvasható a közleményben.

Hernádszentandrás polgármestere, Üveges Gábor az InfoRádióban elmondta, elzárta az áradó Hernád miatt kiöntött Bársony patak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandrást. Éjszaka megfeszített munkával meg tudták védeni a házakat, de

a községből továbbra is csak egy munkagéppel lehet kijutni.

A hernádszentandrási gyerekek pénteken nem mentek óvodába, iskolába. Üveges Gábor szerint a kormánynak pénzt kell adnia a település elavult árvízvédelmi rendszerének felújítására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×