INFORÁDIÓ 
2020. november 25. szerda
Katalin

novák katalin

otthonteremtési program

emmi

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszterjelölt a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén az Országház Apponyi Albert-termében 2020. szeptember 18-án.

Novák Katalin: az emberek élete egy és egységes, és ezt kell segítenünk

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán

Két oka is van az otthonteremtési program további bővítésének – mondta az InfoRádióban a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin kiemelte, a kormányzat számára az első perctől kezdődően kiemelten fontos a családok ügye, és bármilyen gazdasági döntés is szülessék, azzal mindig szem előtt tartják az érdekeiket. Az pedig, hogy önálló tárcát kapott a rendszer, miniszteri szintre emelve a családügyi területet, egy olyan típusú változás, ami lehetőséget, nagyobb önállóságot és mozgásteret fog jelenteni – tette hozzá a tárca nélküli miniszter.

Mint fogalmazott, tárcája régi-új területekért felel, hiszen az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül korábban is szoros együttműködésben dolgoztak az egészségügyi-, a szociális- és köznevelési ágazattal, vagy éppen a sporttal és kultúrával. Mindennek köszönhetően jól megmutatkozott, hogy nem lehet a területeket egymástól szétválasztani, hiszen „az embernek egy élete van”. Emlékeztetett, amellett, hogy a családok, illetve a gyerekek iskolába, óvodába járnak, az egészségügyi rendszerrel is kapcsolatba kerülnek, akár a gyermek születésekor, felvetve a kérdést, hogy miként lehet érvényesíteni a családjogi szempontokat akár már a várandóság idejében. Vagy, ha valaki nehezebb helyzetben van, akkor miként lehet a szociális ellátórendszerrel karöltve, a gyermekek érdekében álló legjobb döntéseket meghozni.

Megismételte,

„az emberek élete egy és egységes”, és ezt kell segíteni, támogatni a lehető legtöbb oldalról

– mindamellett, hogy az állampolgárok szempontjából mindegy, hogy a megoldásokat melyik államtitkárság, minisztérium vagy szakterület dolgozta ki. Így bízik abban, hogy az eddigi kiváló kapcsolat az Emmi-vel a jövőben is folytatódik, úgy, hogy miniszterként nagyobb lehetősége lesz, hogy – újabb ügyeket felhozva – megszólítsa az említett ágazatok vezetőit, és együttműködve velük még több tudjanak tenni annak érdekében, hogy a családok életét könnyebbé, egyszerűbbé, még élhetőbbé tegyék – hangsúlyozta.

Otthonteremtési bomba

Novák Katalin az Orbán Viktor miniszterelnök által a napokban bejelentett, még a korábbiakat is túlszárnyaló új otthonteremtési csomaggal kapcsolatban megjegyezte, a program bővítésének alapvetően két aspektusa van. Mint fogalmazott, egyrészt, míg a koronavírus-járványt megelőzően a hazai építőipar dinamikusan erősödő tendenciát mutatott, azt követően stagnálás, sőt, visszaesés tapasztalható, ami egyfelől nem jó a munkahelyteremtés szempontjából, illetve a munkahelyek elvesztése miatt, és a gazdaság élénkítéséhez sem járul hozzá így a terület, mindamellett, hogy nem épülnek új otthonok sem – magyarázta a „kínálati oldal” problematikáját Novák Katalin. Hozzátette: eközben a „keresleti oldalon”, azok a családok, akik otthonteremtésben gondolkodnak, talán szintúgy nem mernek belevágni a mostani bizonytalan helyzetben.

Azonban – folytatta a miniszter –, ha segítséget kapnak abban, hogy az otthonteremtés biztosabbá válhasson, akkor talán bátrabban vághatnak ebbe bele, miután

a kormány célja továbbra is az, hogy mindenki saját tulajdonú otthonban várhassa és nevelhesse a gyermekeit.

Örök vita, de nem a kormánnyal

A bérlakásprogramra kitérve emlékeztetett, örök vitáról van szó, de nem a kormányzat és az ellenzék, illetve a szakemberek között, tekintve, hogy Magyarországon – amit a tények is alátámasztanak – az emberek elsöprő többsége akkor érzi magát biztonságban, ha saját tulajdonú otthon van a feje fölött. Sőt, akkor, ha bizonyos arról, hogy a tulajdonát továbbadhatja majd a gyermekének – tette hozzá. Ezért a kormány szeretné megadni azt a lehetőséget, hogy ne bérlakásba kényszerüljenek az emberek, és ne a lakásbérlet költségeit fizessék évtizedeken keresztül, ehelyett inkább fizessék egy otthonteremtési kölcsönnek törlesztőrészleteit, aminek a végén mégiscsak egy saját tulajdonuk lesz – fogalmazott.

Novák Katalin végezetül elmondta, hogy

az eddigi programok mellett újabbra is lehet számítani.

Miután a kormány döntései még nem születtek meg, így nem kívánta egyiket sem megelőlegezni. Ugyanakkor kiemelte, az ő elképzelései megvannak, nemcsak nagy vonalakban, hanem részleteikben is, és néhány egyeztetést követően a kormány döntésén fognak állni. Reményei szerint erre néhány héten belül sor kerülhet, és akkor részleteiben is megismerhetők lesznek, hogy milyen új lehetőségekre számíthatnak az otthonteremtők.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Novák Katalin: az emberek élete egy és egységes, és nekünk ezt kell segíteniük
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018