INFORÁDIÓ 
2020. október 21. szerda
Orsolya

operatív törzs

müller cecília

koronavírus

Müller Cecília: a háziorvos minden gyanús esetben rendelje el a tesztelést

Müller Cecília: a háziorvos minden gyanús esetben rendelje el a tesztelést

Infostart

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján az iskolások szüleinek azt tanácsolta, ne engedjék iskolába tünetes gyermeküket, ennek ellenére hiányzást igazolni nem fogják őket engedni, mert nem tudják megítélni a gyermek betegségét. A rendőrség több tucatnyi esetben intézkedett a plázákban a napokban.

Nem apad a napi újfertőzött-szám (633), de a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak sincsenek kevesen keddre virradóra sem (8), így az operatív törzs a szombati őszi újrakezdés utáni hétfői folytatást követően kedden is online sajtótájékoztatóval állt a nyilvánosság elé.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a napi adatokat ismertetve hangsúlyozta, a legfiatalabb elhunyt 51 éves volt, a legidősebb 94, mindegyik halott esetében fennállt korábbi krónikus betegség, jellemzően szív-, érrendszeri.

Külön kiemelte, hogy

egy nap alatt 467-tel nőtt az aktív fertőzöttek száma,

de továbbra sem mindenki nevezhető orvosilag betegnek, ha koronavírusos.

A legtöbb aktív fertőzött jelenleg kifejezetten fiatal.

"Sokkal több helyen kell viselni a maszkot a vírus terjedésének megakadályozása érdekében" - nyomatékosította, utalva a hétfőn életbe lépett intézkedésekre.

Mint mondta még, a háziorvos akit gyanúsnak vél, annak esetében kérheti a PCR-vizsgálatot, ezzel kapcsolatban egy dolog változott most hétfőn, hogy 10 napra csökkent a hatósági házi karantén időtartama.

Felhívta még a nyilvánosság figyelmét arra, hogy az eljárásrendet az egészségügyi dolgozók számára készítették, ők pedig pontosan értik, mit kell tenniük.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a tájékoztatón elmondta, a magyar állampolgársággal nem rendelkező személy csak hatósági engedéllyel léphet be, magyar állampolgár pedig 10 napos házi karantén terhe mellett.

Kedden 25 212 ember van házi karanténban, az e-ellenőrzést 1823-an választották eddig, utóbbi használatát ajánlotta a lakosság figyelmébe.

Elmondta még, hogy

több tucatnyi emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a bevásárlóközpontokban.

Kérdések - válaszok

- Hogyan tartatják be a védelmi intézkedéseket?

- Amennyiben mulasztás van, a tömegközlekedésben a sofőrök élhetnek figyelmeztetéssel, a boltokban a boltosok.

- Milyen esetben rendelheti el az orvos a PCR-tesztet?

- Ha a háziorvos gyanúsnak tart egy beteget, még kérjük is, hogy teszteltessen. Könyvelnie kell, hogy mi lesz a beteg sorsa később. Ezek azok az adatok, amelyeket közlünk a nyilvánossággal minden nap.

- Mi legyen, ha idegeneket kell autóval vinnünk?

- Beteget semmi esetre se szállítsunk, erre ott van a mentőautó, ami egy fertőtleníthető, tisztítható jármű. Ha az utas - még ha idős is - nem tüsszent, nem köhög, a maszkviselés elegendő. Idősek utazzanak maszkban a hátsó ülésen.

- A D-vitamin megfelelő védekezés lehet? Több szakirodalomban megjelent.

- Igen, a D-vitamin jó. A napi ajánlott bevitel 2000 egység, de lehet ennél több, konzultálni kell az orvossal.

- Ha egy osztályban megjelenik a koronavírus, és a diákoknak otthon kell tanulni, a diákokkal egy háztartásban élőknek is karanténba kell vonulniuk?

- Egy pozitív diák kontaktjai az osztálytársak, de a kontaktok kontaktjai már nem szoros kontaktok - tehát a válasz: nem.

- InfoRádió: Mikor térhet vissza az iskolába az a személy, aki nem minősül pozitívnak?

- Tíz nap, ha nincs tünete. Ha bármilyen tünetet észlel, hívnia kell a háziorvost.

- Infostart: Mennyi, a PCR-tesztekhez szükséges reagens áll rendelkezésre az országban?

- Elegendő van, a tavaszi járványkezdeti helyzettel ellentétben most nincs reagenshiány. A Nemzeti Népegészségügyi központ előállít a teszthez használatos táptalajt is.

- Infostart: Az összes napi tesztből hány készül magánmegrendelésre, magánlaborban? Vannak-e tipikus fertőződési helyszínek?

- A Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjaiban 3 százalék körül volt azon vizsgálatok aránya, amelyet jellemzően a külföldről hazatértek kértek a házi karantén kiváltása céljából. A magánlaborokban akár a 30 százalékot is eléri a magán kezdeményezésű tesztek aránya.

- Egy több száz fős iskolában hogy kivitelezik a lázmérést reggel úgy, hogy ne alakuljanak ki sorok?

- Ezt a helyhez kell szabni. Meg kell vizsgálni az összes lehetőséget. Az alapszabály az, hogy több bejáraton kell beengedni a gyerekeket. A hőmérőzés 2 másodpercet vesz igénybe. A személyzet számát kell sokszorozni.

- A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint az enyhe tünetes hiányzáshoz elégnek kellene lennie a szülői igazolásnak. Nem így látják?

- A szülő nem tudja megítélni a gyereke állapotát. Csak egészséges gyerek menjen közösségbe.

- Látnak-e bármilyen elétérést a koronavírus-járvány tüneteiben, lefolyásában tavasz óta?

- Az új koronavírusos megbetegetésről és a vírusról naponta olvasunk új cikkeket. Ez a vírus nem hasonlít az influenzavírushoz, hanem nagyon úgy néz ki, hogy egy teljes szervezetet igénybe vevő vírusról beszélünk, ugyanis gyulladásokat képes létrehozni például az erek belső falán, ezért veszélyeztetettek a krónikus betegségekben szenvedők. A betegség nagyrészt - főként a fiataloknál - tünetmentesen zajlik, de vannak helyzetek, amikor nagyobb a veszély: az időseknél és a krónikus betegeknél.

MindenInfostartt-cikk a koronavírusról itt olvasható!

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018