eur:
389.49
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Müller Cecília: a háziorvos minden gyanús esetben rendelje el a tesztelést

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján az iskolások szüleinek azt tanácsolta, ne engedjék iskolába tünetes gyermeküket, ennek ellenére hiányzást igazolni nem fogják őket engedni, mert nem tudják megítélni a gyermek betegségét. A rendőrség több tucatnyi esetben intézkedett a plázákban a napokban.

Nem apad a napi újfertőzött-szám (633), de a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak sincsenek kevesen keddre virradóra sem (8), így az operatív törzs a szombati őszi újrakezdés utáni hétfői folytatást követően kedden is online sajtótájékoztatóval állt a nyilvánosság elé.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a napi adatokat ismertetve hangsúlyozta, a legfiatalabb elhunyt 51 éves volt, a legidősebb 94, mindegyik halott esetében fennállt korábbi krónikus betegség, jellemzően szív-, érrendszeri.

Külön kiemelte, hogy

egy nap alatt 467-tel nőtt az aktív fertőzöttek száma,

de továbbra sem mindenki nevezhető orvosilag betegnek, ha koronavírusos.

A legtöbb aktív fertőzött jelenleg kifejezetten fiatal.

"Sokkal több helyen kell viselni a maszkot a vírus terjedésének megakadályozása érdekében" - nyomatékosította, utalva a hétfőn életbe lépett intézkedésekre.

Mint mondta még, a háziorvos akit gyanúsnak vél, annak esetében kérheti a PCR-vizsgálatot, ezzel kapcsolatban egy dolog változott most hétfőn, hogy 10 napra csökkent a hatósági házi karantén időtartama.

Felhívta még a nyilvánosság figyelmét arra, hogy az eljárásrendet az egészségügyi dolgozók számára készítették, ők pedig pontosan értik, mit kell tenniük.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a tájékoztatón elmondta, a magyar állampolgársággal nem rendelkező személy csak hatósági engedéllyel léphet be, magyar állampolgár pedig 10 napos házi karantén terhe mellett.

Kedden 25 212 ember van házi karanténban, az e-ellenőrzést 1823-an választották eddig, utóbbi használatát ajánlotta a lakosság figyelmébe.

Elmondta még, hogy

több tucatnyi emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a bevásárlóközpontokban.

Kérdések - válaszok

- Hogyan tartatják be a védelmi intézkedéseket?

- Amennyiben mulasztás van, a tömegközlekedésben a sofőrök élhetnek figyelmeztetéssel, a boltokban a boltosok.

- Milyen esetben rendelheti el az orvos a PCR-tesztet?

- Ha a háziorvos gyanúsnak tart egy beteget, még kérjük is, hogy teszteltessen. Könyvelnie kell, hogy mi lesz a beteg sorsa később. Ezek azok az adatok, amelyeket közlünk a nyilvánossággal minden nap.

- Mi legyen, ha idegeneket kell autóval vinnünk?

- Beteget semmi esetre se szállítsunk, erre ott van a mentőautó, ami egy fertőtleníthető, tisztítható jármű. Ha az utas - még ha idős is - nem tüsszent, nem köhög, a maszkviselés elegendő. Idősek utazzanak maszkban a hátsó ülésen.

- A D-vitamin megfelelő védekezés lehet? Több szakirodalomban megjelent.

- Igen, a D-vitamin jó. A napi ajánlott bevitel 2000 egység, de lehet ennél több, konzultálni kell az orvossal.

- Ha egy osztályban megjelenik a koronavírus, és a diákoknak otthon kell tanulni, a diákokkal egy háztartásban élőknek is karanténba kell vonulniuk?

- Egy pozitív diák kontaktjai az osztálytársak, de a kontaktok kontaktjai már nem szoros kontaktok - tehát a válasz: nem.

- InfoRádió: Mikor térhet vissza az iskolába az a személy, aki nem minősül pozitívnak?

- Tíz nap, ha nincs tünete. Ha bármilyen tünetet észlel, hívnia kell a háziorvost.

- Infostart: Mennyi, a PCR-tesztekhez szükséges reagens áll rendelkezésre az országban?

- Elegendő van, a tavaszi járványkezdeti helyzettel ellentétben most nincs reagenshiány. A Nemzeti Népegészségügyi központ előállít a teszthez használatos táptalajt is.

- Infostart: Az összes napi tesztből hány készül magánmegrendelésre, magánlaborban? Vannak-e tipikus fertőződési helyszínek?

- A Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjaiban 3 százalék körül volt azon vizsgálatok aránya, amelyet jellemzően a külföldről hazatértek kértek a házi karantén kiváltása céljából. A magánlaborokban akár a 30 százalékot is eléri a magán kezdeményezésű tesztek aránya.

- Egy több száz fős iskolában hogy kivitelezik a lázmérést reggel úgy, hogy ne alakuljanak ki sorok?

- Ezt a helyhez kell szabni. Meg kell vizsgálni az összes lehetőséget. Az alapszabály az, hogy több bejáraton kell beengedni a gyerekeket. A hőmérőzés 2 másodpercet vesz igénybe. A személyzet számát kell sokszorozni.

- A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint az enyhe tünetes hiányzáshoz elégnek kellene lennie a szülői igazolásnak. Nem így látják?

- A szülő nem tudja megítélni a gyereke állapotát. Csak egészséges gyerek menjen közösségbe.

- Látnak-e bármilyen elétérést a koronavírus-járvány tüneteiben, lefolyásában tavasz óta?

- Az új koronavírusos megbetegetésről és a vírusról naponta olvasunk új cikkeket. Ez a vírus nem hasonlít az influenzavírushoz, hanem nagyon úgy néz ki, hogy egy teljes szervezetet igénybe vevő vírusról beszélünk, ugyanis gyulladásokat képes létrehozni például az erek belső falán, ezért veszélyeztetettek a krónikus betegségekben szenvedők. A betegség nagyrészt - főként a fiataloknál - tünetmentesen zajlik, de vannak helyzetek, amikor nagyobb a veszély: az időseknél és a krónikus betegeknél.

MindenInfostartt-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×