INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 27. vasárnap
Adalbert

mszp

feloszlatás

pest megye

hiller istván

A párt logójával ellátott szavazóurnák a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országos tisztújító kongresszusán a Villányi úti Konferenciaközpontban 2016. június 25-én.

A feloszlatásukról szóló döntés visszavonását kérik a Pest megyei szocialisták

Infostart / MTI

Szerintük sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, hogy a feloszlatott szervezeteket nem hallgatták meg a döntés előtt.

Petícióban kérték az MSZP feloszlatott Pest megyei szervezetének tagjai, hogy a pártvezetés vonja vissza az erről szóló döntést, és hogy küldötteik vehessenek részt a hétvégi tisztújító kongresszuson.

Az MSZP Villányi úti székháza előtt nagyjából ötvenen demonstráltak a feloszlatás miatt.

Többen Anonymus-maszkot viseltek, táblákat tartottak, amelyeken a következő mondatok voltak olvashatók:

Tóth Bertalan otthon takaríts, ne a pártban!; Ne trükközzetek! Ne csaljatok!; MSZP=Molnár=Tóth Kft.; Demokratikus elnökválasztást!; Politikai leszámolás.

Trenka István, az MSZP korábbi Pest megyei elnöke - aki saját elmondása szerint az 1990-es taxisblokád egyik szervezője volt és most kizárták a pártból, mert jobboldali médiumoknak nyilatkozott - közölte, törvénytelennek, elfogadhatatlannak, aljasnak és tisztességtelennek tartják a feloszlatásról szóló döntést. A petíciót ismertetve hozzátette: sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, hogy a feloszlatott szervezeteket nem hallgatták meg a döntés előtt.

Kollektív büntetésnek tartja, hogy a több mint 1600 tagot számláló, 85 Pest megyei MSZP-szervezetet megszüntették, holott csak egy részük nem dokumentálta az alapszabályszerű működést.

A szervezeteknek kevesebb mint 48 órájuk volt beküldeni egy évre visszamenőleg több ezer dokumentumot - állítja az MSZP korábbi Pest megyei elnöke.

Trenka István megpróbálta bevinni a Villányi úti pártközpontba a petíciót, de a biztonsági őr a járványhelyzetre hivatkozva nem engedte be az oktatási intézményként is működő épületbe, Trenka István végül az őrnek adta oda a dokumentumot. Pár perccel később, miközben Trenka István újságíróknak nyilatkozott, Kovács Barnabás - szeptember 9-én, a pártvezetés által el nem ismert tisztújító küldöttgyűlésén megválasztott Pest megyei MSZP-elnök - kezébe adta a petíciót, amelyen egy aláírás volt látható.

Kovács Barnabás újságíróknak azt mondta, Tóth Bertalan pártelnök titkárságán vették át tőle a dokumentumot. Hozzátette: minden eszközt be fognak vetni, hogy az igazukat bizonyítsák. Kérdésre válaszolva kitért arra is, a Pest megyei küldöttgyűlés korábban egyhangúlag döntött arról, hogy Mesterházy Attila pártelnökké választását támogatja a kongresszuson.

Arra a kérdésre, miből gondolják, hogy politikai leszámolás a szervezet feloszlatása, Kovács Barnabás azt mondta, azért, mert jogi alapja nincs a döntésnek, hiszen nem minden szervezetnél voltak problémák, Tóth Bertalan szerint is csak a szervezetek nyolcvan százalékánál voltak hiányosságok. Egy másik kérdésre, hogy a feloszlatásban szerepet játszott-e, hogy a megye Mesterházy Attila pártelnökké választását támogatta, Kovács Barnabás közölte, erről nem beszélt a pártelnökkel, de

nem kell "Sherlock Holmesnak lenni, hogy az ember valamilyen következtetésre ez ügyben jusson".

Molnár Zsolt pártigazgató korábban az ATV-nek a gazdálkodás, a pénzügy, a tagnyilvántartás, és a helyi tisztújítás menetében történt szabálytalanságokkal indokolta a Pest megyei szervezet felfüggesztését. Hangsúlyozta azt is, senkinek nem szűnt meg a párttagsága, fél éven belül mindenki csatlakozhat valamelyik szervezethez.

Sajtóhírek szerint a Pest megyei szervezet újjászervezéssel Hiller Istvánt, az Országgyűlés szocialista alelnökét bízta meg az elnökség

Mint arról az Infostart is beszámolt, az MSZP szombaton, a koronavírus-járvány miatt online tartja soron következő tisztújító kongresszusát, amelyen Pest megyének 29 küldöttje lett volna. A párttagok zárt listán szavazhatnak az MSZP vezetőire; az egyetlen szabályos listát a jelenlegi pártelnök Tóth Bertalan, valamint Kunhalmi Ágnes választmányi elnök nyújtotta be, így ők lehetnek a szocialista párt első társelnökei.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018