INFORÁDIÓ 
2020. október 23. péntek
Gyöngyi

természetvédelem

wwf

élő bolygó

kihalás

Fotó: Norman Kuring, NASA GSFC / VIIRS / Suomi NPP

Ötven év alatt kétharmadával csökkent az állatok száma a Földön

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

A legveszélyeztetettebbek az édesvízi populációk, itt 84 százalékos a csökkenés – ismertette az InfoRádióban Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója a WWF Élő Bolygó Jelentésének megállapításait. 

Az Élő Bolygó Jelentés az 1970-es évektől követi, hogyan alakult az összes, a Földön élő állatfaj mennyisége. Mára 68 százalékos a csökkenés, az állatfajok állományainak gyakorlatilag kétharmada eltűnt – mondta az InfoRádióban Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója. Ezek a fajok még nem tűntek el, de folyamatosan zsugorodik az állományuk, egyre kevesebb egyed van belőlük.

"Bár városokat, mesterséges körülményeket hoztunk létre magunk körül, ettől még az életünk biológiai alapfeltételei a természetből származnak: anyag-, víz-, szén-dioxid-körforgalom van, hatalmas nagy rendszerek, amelyek kihatással vannak a bolygó klímája mellett az időjárásra, az élelmiszer- és vízellátás biztonságára is " – hívta fel a figyelmet az igazgató.

Ezek a nagy rendszerek a fajokból állnak. Az igazgató a földi ökoszisztémák sokszínűségét és egymásra utaltságát egy tájképet ábrázoló hatalmas kirakós játékhoz hasonlította. A kirakós egyes elemei a fajok. Bármelyiket elveszítjük, akkor a kép elkezd töredezetté, hibássá, félkésszé válni. Amikor pedig már túl sok elemet veszünk ki a kirakósból, annyira szét fog töredezni, hogy már a képet se fogjuk felismerni.

"És most igazából itt tartunk: annyi fajt kezdünk veszíteni, annyira lecsökken az állomány, hogy ez a bizonyos kirakós,

az ökológiai rendszerek nagy képe sajnos darabjaira esik szét"

– tette hozzá Sipos Katalin.

A jelentés szerint az egyes állatcsoportoknál nem egyforma a veszteség mértéke: a kifejezetten az édesvízi fajokra kiszámolt Élő Bolygó Index 84 százalékos csökkenést mutat. Vagyis sokkal erősebben zsugorodott az édesvizekhez kötő fajok állománya, mint a világátlag. Itt többek között a különböző béka- és kagylófajokról van szó, amelyek tavakban, folyókban, lápokban, mocsarakban élnek.

A jelentés részletesen elemzi állatállomány csökkenésének okait is. Egyebek között azt, hogy az emberi túlfogyasztás, a rossz, nem fenntartható területhasználat, mezőgazdaság hogyan járul hozzá fajok állományának csökkenéséhez. A tanulmány utolsó része azt vizsgálja, hogy vajon milyen beavatkozás lenne szükséges, elegendő ahhoz, hogy ez a trend megfordítható legyen, de legalább stabilizálódjon az egyes fajok állománynagysága.

"Csak a természetvédelemmel már nem lehet megállítani a fajok csökkenését,

hiába védjük meg a védett területeket, hiába figyelünk oda a kiemelten veszélyeztetett fajokra, ha nem nyúlunk hozzá a mezőgazdasághoz, az erdőgazdasághoz, a termelési folyamatokhoz, a fogyasztási oldalhoz – vagyis hogy mennyire és hogyan vesszük igénybe a bolygó erőforrásait –, akkor nem lehet megakadályozni már a leggyakoribb fajok állományának csökkenését sem" – hangsúlyozta Simon Katalin.

Nyitókép: Norman Kuring, NASA GSFC / VIIRS / Suomi NPP

Kapcsolódó hang

Élő Bolygó Jelentés
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018