eur:
394.81
usd:
371.75
bux:
66207.43
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Ingyen és gyorsan nyújt segítséget a rákellenes liga

Eddig mintegy 700 vastagbélrákos beteg kezelését segítette a Magyar Rákellenes Liga. A daganatot sokaknál már csak az áttétetek kialakulása után fedezik fel. Az ekkor alkalmazható, személyre szabott terápiához azonban speciális genetikai vizsgálatra van szükség. A Rákellenes Liga tavaly nyáron indított programjában lehetőséget biztosítanak a teszt ingyenes és gyors elvégzésére.

Magyarországon évente mintegy 11 ezer embernél diagnosztizálnak vastagbélrákot, a tüdőrák után a második leggyakoribb daganatos betegség, halálozási aránya pedig meglehetősen magas – fogalmazott az InfoRádiónak Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Ráadásul rendszerint csak azt követően fedezik föl, amikor már áttételes,

amikor már a célzott gyógyítás kerül előtérbe, amihez viszont egy genetikai szövetvizsgálatra van szükség

– magyarázta a szakember.

Rozványi Balázs az InfoRádió kérdésére kifejette: a személyre szabott terápiákat a betegek csak egy bizonyos szeletére lehet alkalmazni. Azok esetében, akiknek valamilyen genetikai elváltozása, bizonyos genetikai jellemzője van. Vagyis, akik nem részesülnek benne, vélhetően nem az orvos, vagy az egészségbiztosítás sajnálja tőlük, hanem az említett genetikai vizsgálat nem mutatta ki, hogy érdemes számukra gyógyszert adni, tekintve, hogy sokmilliós kezelésekről van szó.

A genetikai vizsgálat mindenki számára adott, aki természetesen tud a betegségről

– tette hozzá a Magyar Rákellenes Liga elnöke, kiemelve: komoly felvilágosító programunk van arra, hogy erről a szakorvosok tudjanak, miután az ő kompetenciájuk dönteni a vizsgálat szükségességéről. Megjegyezte, az óriási különbség az egészségbiztosító által finanszírozott úttal szemben, hogy a Liga révén

sokkal hamarabb lesz meg az eredmény, ráadásul a betegnek egy fillérjébe se kerül.

A vizsgálatok elvégzésére a Magyar Rákellenes Liga szerződéses partnereinél, így az Országos Onkológiai Intézetben, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban van lehetőség. Rozványi Balázs elmondta, az elmúlt egy évben, anyagi lehetőségeik miatt, mintegy 700 ilyen vizsgálatra volt mód.

A szakember végezetül azt is hozzátette: várják a döntéshozók lépését az ügyben, hogy ne a Magyar Rákellenes Ligának és egyéb civilszervezeteknek kellejen orvosolniuk a helyzetet, amit egyébként boldogan csinálnak a betegek érdekében, de remélik előbb utóbb fölöslegessé teszik saját magukat, és máshol tudnak majd segíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×