eur:
393.23
usd:
367.93
bux:
67044.93
2024. április 26. péntek Ervin
Hívek az első beltéri istentiszteleten a Kolozsvár-Belvárosi Református Egyházközség kolozsvári Farkas utcai templomában 2020. június 21-én. A román kormány június 16-án arról is döntött, hogy a templomok belsejében is engedélyezik az istentiszteleteket, a résztvevők számát azonban az alapterület függvényében korlátozzák. A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások miatt eddig csak esküvőket, keresztelőket és gyászszertartásokat engedélyeztek a templomokban korlátozott számú résztvevővel, istentiszteletekre csak a szabadban gyűlhettek össze a hívek.
Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Elérkezett az önkorlátozás ideje: léptek a reformátusok

Száz főben korlátozta az istentiszteleteken résztvevők számát a Magyarországi Református Egyház. Csak ott lehetnek ennél többen, ahol a másfél méteres távolságtartást biztosítani tudják. A maszkiviselés is kötelező a templomokban – mondta az InfoRádiónak a Magyarországi Református Egyház zsinati tanácsosa.

A járvány második hullámát mindinkább jelző növekvő esetszámok miatt a Magyarországi Református Egyház szükségét érezte egyfajta önkorlátozásnak – közölte Gér András zsinati tanácsos. Mint ismertette, ennek megfelelően az elnökségi tanács úgy döntött, hogy a száz főt meghaladó beltéri istentiszteleteket kizárólag olyan templomokban, terekben lehet megtartani ezentúl, ahol

lehetőség van az egy–másfél méteres szociális védőtávolságok biztosítására.

Ahol erre nincs mód, ott száz főben maximalizálták a részvétel számát, minimalizálva így a vírus terjedését.

A zsinati tanácsos emlékeztetett: számtalan gyülekezetben a mai napig érvényben vannak a református egyház tavasszal kibocsátott rendelkezései, így valójában ezek meghosszabbításáról van szó jelen pillanatban. Ugyanakkor ismételten felhívják a gyülekezeteik és egyházi testületeik figyelmét, hogy konferenciákat, csendes hétvégéket, lelki gyakorlatokat és találkozókat csakis abban az esetben, és olyan helyen tartsanak, ahol az ismert járványügyi szabályokat maradéktalanul be lehet tartani.

Gér András azt is megerősítette,

a maszkhasználat továbbra is kötelező az istentiszteleteken.

Azok számára, akik valamilyen fertőzésre utaló tüneteket észlelnek magukon, esetleg a velük egy háztartásban élő személyeknél, javasolják a szűrővizsgálat elvégzését, annak eredményéig pedig az önkéntes karanténba vonulást, ha ezt meg tudják oldani, ezzel is csökkentve a vírus terjedését.

A református egyház zsinati tanácsosa végezetül hangsúlyozta,

a közösségi médiában csak olyan információkat osszanak meg egymással az emberek, amelyek megalapozottak, igazoltak és hivatalos helyről származnak,

tartózkodva a felelőtlen megnyilatkozásoktól, mert sem a fölösleges pánikkeltés, sem pedig a felelőtlenségre való buzdítás nem helyes egy ilyen időszakban – fogalmazott.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében a Tiktok anyacége és az amerikai kormány csörtéjéről volt szó, amelynek a vége akár az is lehet, hogy a platformot betilthatják a tengerentúlon. Vendégünk volt Keleti Arthur, kibertitok jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alapítója. A második blokkban a friss munkaerőpiaci adatokat elemeztük Hornyák Józseffel, a Portfiolio makrogazdasági elemzőjével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×