INFORÁDIÓ
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina, Pál

koronavírus

református egyház

maszk

istentisztelet

templom

távolságtartás

gér andrás

Hívek az első beltéri istentiszteleten a Kolozsvár-Belvárosi Református Egyházközség kolozsvári Farkas utcai templomában 2020. június 21-én. A román kormány június 16-án arról is döntött, hogy a templomok belsejében is engedélyezik az istentiszteleteket, a résztvevők számát azonban az alapterület függvényében korlátozzák. A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások miatt eddig csak esküvőket, keresztelőket és gyászszertartásokat engedélyeztek a templomokban korlátozott számú résztvevővel, istentiszteletekre csak a szabadban gyűlhettek össze a hívek.

Elérkezett az önkorlátozás ideje: léptek a reformátusok

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Száz főben korlátozta az istentiszteleteken résztvevők számát a Magyarországi Református Egyház. Csak ott lehetnek ennél többen, ahol a másfél méteres távolságtartást biztosítani tudják. A maszkiviselés is kötelező a templomokban – mondta az InfoRádiónak a Magyarországi Református Egyház zsinati tanácsosa.

A járvány második hullámát mindinkább jelző növekvő esetszámok miatt a Magyarországi Református Egyház szükségét érezte egyfajta önkorlátozásnak – közölte Gér András zsinati tanácsos. Mint ismertette, ennek megfelelően az elnökségi tanács úgy döntött, hogy a száz főt meghaladó beltéri istentiszteleteket kizárólag olyan templomokban, terekben lehet megtartani ezentúl, ahol

lehetőség van az egy–másfél méteres szociális védőtávolságok biztosítására.

Ahol erre nincs mód, ott száz főben maximalizálták a részvétel számát, minimalizálva így a vírus terjedését.

A zsinati tanácsos emlékeztetett: számtalan gyülekezetben a mai napig érvényben vannak a református egyház tavasszal kibocsátott rendelkezései, így valójában ezek meghosszabbításáról van szó jelen pillanatban. Ugyanakkor ismételten felhívják a gyülekezeteik és egyházi testületeik figyelmét, hogy konferenciákat, csendes hétvégéket, lelki gyakorlatokat és találkozókat csakis abban az esetben, és olyan helyen tartsanak, ahol az ismert járványügyi szabályokat maradéktalanul be lehet tartani.

Gér András azt is megerősítette,

a maszkhasználat továbbra is kötelező az istentiszteleteken.

Azok számára, akik valamilyen fertőzésre utaló tüneteket észlelnek magukon, esetleg a velük egy háztartásban élő személyeknél, javasolják a szűrővizsgálat elvégzését, annak eredményéig pedig az önkéntes karanténba vonulást, ha ezt meg tudják oldani, ezzel is csökkentve a vírus terjedését.

A református egyház zsinati tanácsosa végezetül hangsúlyozta,

a közösségi médiában csak olyan információkat osszanak meg egymással az emberek, amelyek megalapozottak, igazoltak és hivatalos helyről származnak,

tartózkodva a felelőtlen megnyilatkozásoktól, mert sem a fölösleges pánikkeltés, sem pedig a felelőtlenségre való buzdítás nem helyes egy ilyen időszakban – fogalmazott.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Kapcsolódó hang

Elérkezett az önkorlátozás ideje: lépnek a reformátusok
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018