eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (j) és Dankó Béla, a térség fideszes országgyulési képviselője (j2) a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából állított szobor felavatásán Kondoroson 2020. augusztus 21-én.
Nyitókép: Lehoczky Péter

Leleplezték a kondorosi Trianon-emlékművet

Az emlékmű Minya Gábor és Minya István alkotása.

Hatalmas erő rejlik az összefogásban, ezt bizonyítja a magyarság történelmi múltja és a mostani emlékműavatás is - mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Kondoroson, ahol leleplezte a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából állított szobrot.

Ünnepi beszédében szólt arról, hogy sok nehézség jutott a magyaroknak osztályrészéül, de a szabadságba, a nemzeti értékekbe és a keresztény kultúrába vetett hit mindvégig kitartott.

Erre a hitre és egységet teremteni képes hazafiakra van szükség most is - közölte.

Az államtitkár utalt arra, hogy határon innen és túl is számosan ajánlottak fel pénzt az emlékmű elkészítésére. Mint mondta, a magyarok, ha hisznek valamiben, kitartanak amellett tűzön-vízen át.

Németh Szilárd szerint a múltat nem feledve kell előre tekinteni, és mindent meg kell tenni a nemzet határokon átívelő egységének megóvásáért.

Az ünnepségen felolvasták Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes levelét, amelyben egyebek között úgy fogalmazott: Trianon seb, stigma és küldetés.

Az emlékmű a nemzeti összetartozást és a jövő útját hirdeti - tette hozzá a kereszténydemokrata politikus.

A honosítás a nemzet közjogi egységesítése, a ma válasza Trianonra - írta Semjén Zsolt.

Ribárszki Péter (Fidesz-KDNP), Kondoros polgármestere azt mondta: az emlékmű az egység, az elpusztíthatatlanság és az igazságba vetett hit "golgotája".

Az emlékhely arra szólít, hogy "tovább élünk, tovább fejlődünk és egymás kezét fogva fordulunk szembe ma is, akárcsak száz esztendővel ezelőtt, Európa szégyenével, a Trianonban összetákolt diktátummal" - fogalmazott.

Zuberecz Tibor, a kondorosi Trianon Emlékbizottság elnöke, a Békés Megyei Vadászszövetség titkára elmondta: politikai hozzáállástól függetlenül, határon innen és túlról számos felajánlás érkezett, a pályázaton elnyert összeggel együtt több mint négymillió forint gyűlt össze.

Ritkán tapasztalni ilyet manapság - jelentette ki.

Kenyeres Oszkár, a Hazajáró című turisztikai-honismereti magazinműsor szerkesztője köszöntőjében azt mondta, 2020-ban nem a száz éve elcsatolt országrészek visszatéréséről kell beszélni, hanem azokról a határon túli magyar közösségekről, amelyek ellenállnak az asszimiliációnak.

A kondorosi emlékmű Minya Gábor és Minya István alkotása. A Békés Megyei Vadászszövetség a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett pályázaton elnyert 1 millió 250 ezer forintot felajánlotta az emlékmű elkészítésére, amelyet emellett önkormányzati támogatásból és közadakozásból finanszíroztak.

Az emlékművet Kis Illés baptista lelkipásztor és Tuska Tibor evangélikus lelkész áldotta meg, majd a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit a szobor előtt.

Az ünnepség végéhez csatlakozott Kasnyik Gábor futótársaival, akik célállomásként érkeztek meg a "100 év 100 km" elnevezésű Trianoni-emlékfutásról.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×