eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A Szent Korona, a Trianon 100 és a Debrecenbe kéne menni (b-j) nevű virágkocsi az 51. Debreceni Virágkarneválon 2020. augusztus 20-án. A koronavírus-járvány miatt idén elmaradt a kocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása, de a virágkocsikat az érdeklődők a főtéren kiállítva megtekinthetik.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Az idei "járványév" sem maradhatott virágkocsik nélkül - fotók

Ünnepi hangulatban, zászlófelvonással és kenyérszenteléssel kezdődött meg az idei, sorrendben 51. virágkarnevál augusztus 20-án reggel Debrecen főterén.

A járványhelyzet miatt idén elmaradt a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása, nem érkeztek külföldi énekesek és táncosok a fesztiválra, de virágkocsik nélkül most sem maradtak az érdeklődők.

A Nemzeti Összetartozás Évében olyan híres vagy kevésbé ismert – de mindenképpen jelentős eszmei örökséggel bíró – magyar kutatókat, tudósokat, feltalálókat, művészeket, irodalmi személyiségeket, történelmi alakokat helyeztek a középpontba, akik a saját területükön maradandót hoztak létre, valamint az általuk teremtett értékek révén jobbá tették a világot, egyúttal öregbítették hazájuk hírnevét.

A kompozíciók a környezetvédelem fontosságát és a természet szeretetét, valamint az elődök, a hagyományok tiszteletét és az összetartozás érzését jelenítik meg - tette hozzá. Utóbbira példa Debrecen város Trianon 100 című virágkocsija, Hajdúszoboszló virágkompozíciója pedig Bocskai István erdélyi fejedelemnek állít emléket, aki 1606-ban telepítette le a lovas hajdúkat Szoboszlóra.

Ezúttal is láthatják az érdeklődők a Szent koronát és a koronázási ékszereket bemutató, valamint a Debrecen címerét megjelenítő virágkocsikat.

A 10 virágkompozíció-kocsi augusztus 20-án láthatók csak együtt, ugyanis utána néhány elindul más városokba, így 21-én már csak 9 virágkocsi áll majd a II. János Pál pápa téren (Ködszínház), 22-én hatot, míg 23-án már csak öt virágkocsi lesz megtekinthető a Ködszínháznál. (Részletek a virágkocsikról és a fesztivál további programjai ITT érhetők el.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×