eur:
395.63
usd:
372.14
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Futurisztikus, de megvalósítható: budapesti távfűtés egy dunai úszó szigetről

Helyspecifikus megoldásokkal, például egy, a Dunán úszó mesterséges sziget kialakításával Budapest fűtésének jelentős részét ki lehetne váltani olcsó és tiszta hazai megújuló energiaforrással – állapítja meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kiadványa, a Geotermikus Budapest, amely a többi között az egykori Fürdő-sziget térségének sajátos geotermikus hasznosítási lehetőségeit járja körül.

Az egykori, majd a Duna hajózhatóvá tétele érdekében elbontott Fürdő-sziget térségében ma is meglévő hőforrások fűtési célú hasznosításával kapcsolatos ötletet is megfogalmaznak a Geotermikus Budapest című kötet szerzői. Scherer Zsolt, a kötetet kiadó Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal szóvivője szerint nagyon izgalmas, ám jelentős beruházást igénylő ötlet a hőforrások fölé elhelyezett flexibilis úszó platformra, vagyis mesterséges szigetre telepítendő energiatermelés.

Egy ilyen beruházással, egyes becslések szerint a fővárosi fűtéshez szükséges gázfelhasználás akár 30-50 százalékát ki lehetne váltani.

A szóvivő szerint azonban ez csak egy lehetőség a sok közül, amelyek révén Budapest fűtésébe zöld energiát lehetne kapcsolni.

"A kiadvánnyal azt szeretnénk elérni, hogy a geotermikus energia felhasználásával kapcsolatos kockázatok kapcsán elindulna az állami, illetve az üzleti szféra részéről is egy olyan gondolkodás, amely könnyítené az ilyen beruházások elindítását" – mondta Scherer Zsolt. Ez pedig csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást épp úgy, mint a gázfelhasználást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×