eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselő Bakos Ilona háziorvos fogadja a betegek telefonhívását miskolci rendelőjében 2020. március 24-én. A háziorvosok lehetőség szerint csak telefonon tartják a kapcsolatot a betegeikkel. Csak nagyon indokolt esetben tanácsos a betegeknek személyesen felkeresni őket.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Hónapról hónapra nő a betöltetlen praxisok száma

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatai szerint a praktizáló gyógyítók harmada 60 év feletti, és az elmúlt hetek tapasztalatai szerint közülük minden harmadik nem ment vissza korábbi állásába dolgozni.

A szakrendeléseken és a háziorvosi praxisokban is egyre komolyabb létszámhiánnyal küzdenek, a betegek nehezen jutnak ellátáshoz - írja a Népszava.

"Káosz van, s amíg ebben nem lesz valamiféle rend, megfontolandó, hogy újra bemenjek" – mondta a lapnak egy vidéki nagy kórház aneszteziológusa, akit vállalkozási formában alkalmaznak. Kásler Miklós miniszter márciusban megtiltotta, hogy a 65 év felettiek olyan tevékenységet végezzenek, amely során közvetlenül találkozhatnak a páciensekkel. Egy áprilisi újabb utasítása szerint viszont az intézmények ismét foglalkoztathatták az idősebb dolgozóikat, ha egyébként nem tudták megszervezni az ellátást és az érintettek önként vállalták, hogy visszatérnek a közvetlen gyógyításba.

„Azt látom, hogy a korábbi napi három műtét helyett most legalább hatot kellene végigcsinálnom nyolc óra alatt” - mondja az aneszteziológus, míg egy másik orvos, aki szintén vállalkozóként vitt egy szakrendelést, arra panaszkodott, hogy a járvány alatt jóval kevesebb pénzt kapott, mint ugyanannyi munkáért korábban.

Hónapról hónapra nő a betöltetlen háziorvosi praxisok száma,

februárban még csak 488 ilyen volt, mostanra pedig 540 maradt gyógyító nélkül.

Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója, verőcei háziorvos azt mondta, nincs egyértelmű utasítás arra vonatkozóan, hogy kötelező visszaállni vagy sem a régi háziorvosi praxisműködésre, így nagyon vegyes a kép. Van olyan 65 év feletti háziorvos, aki még ma sem dolgozik, mások részmunkaidőben fogadnak beteget, de van olyan kolléga is, aki végig dolgozott a vészhelyzet alatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×