eur:
394.34
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A veszélyhelyzet utáni életről vitáztak

Az egyetemektől való pénzelvonás és a munkaidőkeret szabályai miatt kapott kritikát a veszélyhelyzet utáni átmeneti szabályokról és egészségügyi készenlétről szóló módosító javaslatcsomag a parlamenti általános vitában.

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről szóló indítvány bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatának vitáját is lefolytatták hétfő este az Országgyűlésben.

A törvényalkotási bizottság álláspontját ismertető Salacz László (Fidesz) arról beszélt, hogy miután Magyarország szigorú intézkedéseket hozott meg, nem következett be a tömeges megbetegedések időszaka, a járványügyi készültséget azonban továbbra is fenn kell tartani.

A kormány még márciusban döntött a veszélyhelyzet kihirdetéséről, de az Országgyűlésnek el kellett fogadnia a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, hogy a kormány abban az esetben is meghozhassa és fenntarthassa a védekezéshez szükséges rendeleteit, ha a parlament a koronavírus miatt nem tud ülésezni - emlékeztetett, hozzátéve: ezt a felhatalmazást most visszaadják.

Kormány: a parlamentnek a jogbiztonság miatt kell intézkednie

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára azt mondta, hogy a különleges jogrenddel összefüggésben hozott rendeletek a veszélyhelyzet megszűnésével hatályukat vesztik. A jogbiztonság miatt a parlamentnek rendelkeznie kell, hogy ezek közül melyeket kívánja állandó vagy ideiglenes jelleggel fenntartani és melyeket kívánja megszüntetni - hívta fel a figyelmet.

MSZP: a javaslat kizsigereli a munkavállalókat

Harangozó Tamás (MSZP) azzal kezdte, hogy a javaslatban számos támogatható pont van, de nem tartják jó megoldásnak, ha a katasztrófavédelmi törvénybe bemásolják az alaptörvény általános felhatalmazó rendelkezését.

A "rabszolgatörvény 2.0 vagy 3.0" törvényi erőre emelése és a magyar munkavállalók teljes "kizsigerelése" ellen a hat szakszervezeti konföderáció egységesen tiltakozott - fogalmazott a felszólaló, aki leszögezte, hogy baloldali pártként ezt a törvényt nem szavazhatják meg.

LMP: nincs magyarázat az egyetemi elvonásokra

Keresztes László Lóránt (LMP) hangsúlyozta, habár a törvény sok fontos részletet tartalmaz, de a munkavállalókat teljesen kiszolgáltató javaslatrész miatt az indítvány nem fogják támogatni.

A kabinet körülbelül 15 milliárd forintot von el az egyetemektől, amire semmiféle józan magyarázat nincsen - tette hozzá.

KDNP: indokolt a járványügyi készültség

Nacsa Lőrinc (KDNP) azt mondta, hogy az Országgyűléstől kapott felhatalmazással élve a kormány időben és jó intézkedéseket hozott meg. Részben ennek is köszönhető, hogy sikerült ellaposítani a járványgörbét és túlvagyunk az első szakaszon - tette hozzá.

Egyes országokban még növekszik a fertőzöttek száma, a szakemberek szerint a vírus velünk marad, ősszel vagy télen készülni kell egy második hullámra - emelte ki. Ezért egy ilyen bizonytalan tényezőkkel teli időszakban szükséges, hogy legyen járványügyi készültség és az operatív törzs folyamatosan ülésezzen - mutatott rá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×