INFORÁDIÓ
2021. augusztus 3. kedd
Hermina

nyelvvizsga

koronavírus

gazdaságvédelmi akcióterv

hallgató

diploma

höok

oktatási hivatal

A nyelvvizsga hiányában eddig ki nem adott diplomákat készítik elő az egyetem munkatársai a Nyíregyházi Egyetemen 2020. június 8-án. Az elmúlt években a Nyíregyházi Egyetemen több mint háromezer diplomát nem tudtak kiállítani nyelvvizsga hiányában. A nyelvvizsga nélküli oklevélkiadás lehetőségével élve az elmúlt hetekben 3100, az egyetemen végzett hallgató adta be elektronikusan az adategyeztető lapját.

Rengetegen élnek a nyelvvizsgamentességgel, nagy a roham a diplomákért

Infostart

Magyarországon körülbelül 75 ezer felsőoktatási oklevél ragadt bent a nyelvvizsga hiánya miatt, ezekből azonban a Világgazdaság által megkérdezett felsőoktatási intézményekben már több mint 13 ezret vehettek át a hallgatók a gazdaságvédelmi akcióterv keretében bejelentett nyelvvizsgamentesség óta.

A gazdasági napilap péntkei számában megjelent cikk ismerteti, hogy a legtöbb diploma a bölcsészi és a gazdálkodási területeken ragadt benn a nyelvvizsga hiánya miatt, de éppen ezeken a területeken tanul a legtöbb hallgató is – közölte a Világgazdaság megkeresésére a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).

A HÖOK éppen ezért nagy segítségnek tartja a nyelvvizsgamentes diplomaátvétel bevezetését az idén végző hallgatóknak, mert a tavasszal volt két-három hónap, amikor nem volt mód nyelvvizsgázni. A HÖOK szerint a döntés kifejezetten a társadalomtudományi és pedagógusi területen végzők diplomaszerzését könnyíti meg. Az Oktatási Hivatal októberre ígért statisztikát a ki nem osztott diplomákról.

Azt, hogy a nyelvvizsgamentesség miatt a gazdaságvédelmi akcióterv munkahelyteremtési programjában 75 ezer diák mentesülhet a nyelvvizsga-kötelezettség alól, még április elején jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Az intézkedés a doktori képzések kivételével minden képzési formára vonatkozik,

tehát a korábbi főiskolai és egyetemi, az alap-, mester-, osztatlan és felsőoktatási szakképzésekre is, a finanszírozási formától (ösztöndíjas vagy önköltséges) függetlenül.

A Világgazdaság által megkérdezett felsőoktatási intézményeknél több mint

13 ezerre tehető azoknak a száma, akik jelentkeztek az okleveleikért.

A Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) például 3600-an, ez az összes át nem vett diploma csaknem 60 százaléka a Jancsik Andrástól, a BGE oktatási rektorhelyettesétől kapott válasz szerint. Az egyetemen folyamatosan adják ki a diplomákat, június elején már 1600 fölött tartottak, ebből közel 1500 diplomát alapképzésben szerezték.

A Budapesti Corvinus Egyetemen a legnagyobb roham – 600 igényléssel – a hivatalos bejelentés utáni első két napon volt, június elejéig 1619 kérelem érkezett, és az egyetem becslése szerint összesen mintegy kétezer várható. Már 511 kérelmező át is vette a diplomáját.

Legkevesebb diploma az Állatorvostudományi Egyetemen ragadt benn. Sótonyi Péter, az intézmény rektora azt mondta, hogy csak két hallgatónak kellett kiadniuk oklevelet, egy 2004-ben végzett alkalmazott zoológusnak és egy 2019-ben végzett állatorvosnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018