INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 13. csütörtök
Ipoly

örökbefogadás

törvénymódosítás

emmi

novák katalin

fülöp attila

Budapest, 2020. június 12.Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az örökbefogadás egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslatról tartott sajtótájékoztatón budapesti nevelőszülőknél 2020. június 12-én.

Novák Katalin: a cél, hogy gyorsabban családba kerüljenek a gyerekek

Infostart / MTI

A törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a gyerekek minél hamarabb családba kerülhessenek, és hogy minden gyerek családban nőhessen fel - hangsúlyozta Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a parlamentben jelenleg tárgyalt örökbefogadási szabályokat megváltoztató javaslat kapcsán.

Az örökbefogadás egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslat célja, hogy minden gyermek családban nőhessen fel - közölte az MTI szerint Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Budapesten, nevelőszülőknél tett látogatás után.

Megemlítette, hogy a parlementben jelenleg tárgyalt törvénymódosítási javaslat szerint ingyenessé és szabadon választhatóvá teszik az örökbefogadói tanfolyamot, szigorítják a vér szerinti szülő kötelezettségeit, továbbá az örökbefogadó szülők és a gyermekek közötti lehetséges legnagyobb korkülönbséget negyvenötről ötven évre emelik.

A törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a gyerekek minél hamarabb családba kerülhessenek

- hangsúlyozta Novák Katalin. Hozzátette: a kormány minden támogatást megad ahhoz, hogy az arra vágyó fiataloknak gyermekük lehessen.

Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy Magyarországon tavaly ezer örökbefogadás történt, amelynek több mint kétharmadában gyermekvédelemben nevelkedőket fogadtak örökbe. A gyermekvédelembe kerülő gyerekek traumákon esnek át, ezért különösen fontos, hogy minél hamarabb családi környezetben nevelkedhessenek - emelte ki.

A törvényjavaslat célja is az, hogy minél kevesebb gyermek "ragadjon be" a gyermekvédelembe

- tette hozzá.

Az államtitkár megemlítette, hogy a javaslat szerint az örökbefogadó szülők évente legfeljebb tíz nap munkavégzés alóli felmentést kapnak.

Lazáryné Illés Mária, a Barnahus Szombathely, a gyermekbarát izlandi modell magyarországi pilot-programjának vezetője úgy vélekedett: a törvényjavaslattal elindult a szemléletváltás, amely a gyermekek érdekeit tartja szem előtt.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018