eur:
393.09
usd:
367.09
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Meglepő jelenség tapasztalható a magyarországi örökbefogadásoknál

Egy szempont nem változott: minél fiatalabb egy gyermek, annál nagyobb az esélye arra, hogy családba kerüljön.

Ötödik éve emelkedik az örökbefogadások száma Magyarországon - derül ki a KSH Magyarország, 2018 című kiadványából. A 2013-as mélypont után, amikor is 726 gyermeket adtak örökbe, emelkedés indult a statisztikában, így 2017-ben a négy évvel korábbinál 41 százalékkal több - összesen 1025 - örökbefogadás történt Magyarországon.

Újabb, jelentősebb változás az is, hogy több év után 2015 volt az első olyan év, amikor több szülő várakozott gyermekre, vagyis többen akartak örökbe fogadni, mint ahány örökbe adható gyermek szerepelt a nyilvántartásokban.

A KSH adatai szerint 2017-ben több mint 2700 házaspár vagy egyedülálló rendelkezett alkalmassági határozattal.

A nyilvántartott örökbe fogadható gyermekek száma ugyanebben az évben 1972 volt. Közülük

283-an voltak 3 évesnél fiatalabbak, a 3 és 9 éves korosztályban 611 gyermeket tartottak nyilván, míg az örökbe adható gyermekek nagyobb csoportját a 10 évesnél idősebb gyermekek tették ki,

2017-ben 1078 tíz évesnél idősebb gyermek volt örökbe adható.

A 2017-ben engedélyezett 1025 örökbefogadás 64 százaléka nevelésbe vett gyermeket érintett, és 36 százaléka történt közvetlenül a szülő hozzájáruló nyilatkozata alapján.

A statisztikai adatokból egyértelműen kiderül, hogy minél fiatalabb egy gyermek, annál nagyobb az esélye arra, hogy családba kerüljön. Az életkornál is

nagyobb visszatartó erő azonban az, ha a gyermek tartós betegséggel vagy fogyatékossággal él. 2017-ben a nyilvántartásokban szereplő gyermekek közül minden harmadik

tartozott ebbe a kategóriába.

A KSH adatközlése arra is kitér, hogy ezek a gyerekek a szülő részéről nem csak nagyobb figyelmet igényelnek, az is számít, hogy nevelésük több kiadással jár. Örökbe adásukat sem könnyíti meg, hogy főleg vidéken az oktatásukhoz szükséges intézményhálózat is hiányos.

Az adatközlés arra is kitér, hogy 2017-ben a legtöbb gyermek (133) a fővárosban, 132 Borsod-Abaúj-Zemplén, 131 Pest, 87 gyermek pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében került örökbefogadó szülőkhöz.

A KSH adatai szerint

folyamatosan nő a külföldre történő örökbeadások száma és aránya is:

3 év alatt számuk a duplájára, arányuk 16-ról 23 százalékra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy 2017-ben az 1025 örökbefogadásból 234 esetben külföldi állampolgár volt az örökbefogadó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×