eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Varga Mihály: ma erősebbek vagyunk, mint az elmúlt száz évben bármikor

A kormány nemzetpolitikájának része minden magyar - mondta a pénzügyminiszter.

Száz évvel a trianoni diktátum után elmondhatjuk, bármilyen hatalmas veszteségeket szenvedtünk is el, nem lehetett elvenni a magyarságtól, ettől az önérzetes, cselekvésre kész és múltjára büszke néptől, az összetartozás tudatát – hangsúlyozta Varga Mihály a III. kerületi Országzászlónál tartott megemlékezésen. A pénzügyminiszter, Óbuda országgyűlési képviselője a Csillaghegyi Polgári Kör Egyesület Trianon100 rendezvényén kijelentette: a polgári kormány olyan nemzetet megújító politikát folytat, amelynek része az itt élő minden magyar.

Európában nincs még egy olyan ország, amely hasonló veszteségeket szenvedett volna el, mint mi, és ezért átérezné a magyarság Trianon okozat tragédiáját – emelte ki Varga Mihály. Mint mondta: elveszítettük a termőföldünk 67,4 százalékát, erdeink majd kilenc tizedét és vasúthálózatunk 62,2 százalékát. A nyersanyagforrások nagy része is Erdély és a Felvidék területére került. Nemcsak politikai és gazdasági téren voltuk elszigetelve, hanem megfosztották a magyarságot, az emberek, családok közötti, korábban természetes kapcsolatoktól is – tette hozzá.

A talpra álláshoz és a vert helyzetből való kilábaláshoz meg kellett változtatnunk a teljes feltételrendszert, ahonnan a bennünket ért veszteségeket nézzük – mutatott rá a politikus. Az összetartozásra kellett helyeznünk a hangsúlyt, nem pedig azokra az akadályokra, amit a szétszakítottság jelentett. Az anyaországban és a külhonban élők között így tudtuk újra valóságossá tenni a gazdasági, a szellemi és az emberi kapcsolatokat – emlékeztetett Varga Mihály. A polgári kormányzás 10 éve után elmondhatjuk, erős, érdekei mellett kiállni képes országot építünk, amelyre büszkén tekinthet minden magyar határainkon belül és a külhonban egyaránt – fogalmazott. Összetartozásunk már nemcsak egy megőrzendő érzés, hanem a mindennapok gyakorlata, és az újra nemzeti alapokon szerveződő szomszéd államokkal is egyre jobban megtaláljuk a hangot, sőt egyre szélesedik közöttünk az együttműködés is – szögezte le a miniszter.

A trianoni diktátum 100. évfordulóján nem vesztesként, lehajtott fejjel állunk, ellenkezőleg, egy olyan nemzet tajgaiként, amely századról századra bizonyította, hogy megújulni képes, és kiáll az érdekei mellett. A mi történelmünk nem szakadt meg 1920. június 4-én, ma pedig erősebbek vagyunk, mint az elmúlt száz évben bármikor – hívta fel a figyelmet Varga Mihály.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×