eur:
387.7
usd:
363.57
bux:
55589.52
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Nyitókép: Pixabay.com

Lazítások: egy sor jogosítványt az operatív törzsnek ad át a kormány

Június 16-án szavazhat a parlament a rendkívüli veszélyhelyzet végéről, de ezt követően sem áll minden vissza a normális kerékvágásba, a napi tájékoztatókat viszont még érdemesebb lesz figyelni.

Folyamatosan lazít a kormány a járványügyi intézkedéseken, így nem meglepő, hogy a csütörtöki Kormányinfóra is jutottak bejelentések ezzel kapcsolatban.

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy a rendezvényekre vonatkozó korlátozás fennmarad, de "az általános korlátozások a veszélyhelyzet végével megszűnnek" - fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ismert, a veszélyhelyzet - a papírforma alapján - június 20. körül szűnhet meg, a kormány a rendkívüli felhatalmazásáról már lemondott, a rendeleti kormányzásról pusztán parlamentáris törvényhozási keretek közé még bő két hét lehet visszaállni, június 16-án szavaz erről az Országgyűlés, majd az államfőnek kell kihirdetnie a jogszabályt, ami azonnal meg is jelenhet a Magyar Közlönyben, így válva jogerőssé.

Az (régi-)új helyzet most bejelentett kedvezményezettjei a színházak, múzeumok, mozik és fürdők lesznek, ezek az intézmények kinyithatnak.

"A védőtávolságra, rendezvényekre, szórakozóhelyekre és maszkhasználatra vonatkozó szabályokról ezt követően az operatív törzs dönt,

de a kormány is folyamatosan vizsgálja, hogy lehet-e enyhíteni" - tette hozzá a bejelentéskor Gulyás Gergely.

Marad viszont minden az eddig megszokott rendben a bolti idősidősávval kapcsolatban, vagyis a 65 éven felüliek csak 9 és 12 óra között mehetnek vásárolni, ezt megváltoztatni pedig szintén az operatív törzs fogja tudni.

Szólt még arról is, hogy az idősotthonok látogatási tilalma a veszélyhelyzet végéig biztosan fennmarad, azonban ennek részleteiről az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján már újdonságot is hirdetett Müller Cecília országos tisztifőorvos, saját hatáskörben - a várhatóan június 20-tól érvényes lazításokról ITT olvashat bővebben.

Egyértelmű és azonnali lazítást jelent viszont, hogy "autós koncertek" - vagyis olyan zenés rendezvények, amelyeket a közönség a saját autójából követhet - szabadon megtarthatók.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.22. péntek, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
Rupert Murdoch lemondott, fiára bízta médiabirodalmát

Rupert Murdoch lemondott, fiára bízta médiabirodalmát

Rupert Murdoch médiamogul, aki Ausztráliától az Egyesült Államokig terjedő globális birodalmat épített, lemondott a Fox Corporation és a News Corporation elnöki tisztségéről. Ezzel hét évtizedes médiaipari karrierje ért véget. Fia, Lachlan Murdoch veszi át a News Corporation elnöki tisztségét, és továbbra is betölti a Fox elnöki és vezérigazgatói szerepét. A lépés várhatóan megszilárdítja Lachlan Murdoch pozícióját a médiakonglomerátum vezetőjeként, és véget vet a Murdoch-családon belüli utódlással kapcsolatos találgatásoknak - írja a Reuters.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 21. 17:51
2023. szeptember 21. 17:39
×
×
×
×