eur:
389.58
usd:
361.73
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter online sajtótájékoztatót tart Kormányinfó - Mit, miért tesz a kormány? címmel 2020. április 4-én. A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a minisztériumoktól összesen 1345 milliárd forintot - jelentette be Gulyás Gergely.
Nyitókép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Elárulta a kormány, mire számítson, aki hivatalos teszteredményt akar

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kormányinfón az Infostart kérdésére válaszolva beszélt arról is, hogy mi lesz a megmaradó tesztek sorsa.

Az Infostart a csütörtöki Kormányinfón rákérdezett arra, hogy a kormány tervezi-e a járvány lecsendesülésével segíteni az önköltséges koronavírustesztek lehetővé tételét, támogatását ahhoz, hogy teljesebb képet kapjon a járvány terjedéséről, illetve hogy az ország polgárai megtudják, átestek-e koronavírus-fertőzésen.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában elmondta, a magyar járványhelyzet-kezelés mindig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján zajlott, a teszteket is ezeknek megfelelően végezték el a hatóságok.

"Hogy milyen arányban lehetséges

kiárusítani a megmaradt teszteket,

javaslom, ebben Müller Cecília országos tisztifőorvos nyilvánítson véleményt. Szerintem a tesztelés - minden vád ellenére - helyes eljárások mentén történt az elmúlt hónapokban, az egyes európai államokhoz képest nem tekinthető alacsonynak a Magyarországon elvégzett tesztek száma" - szögezte le a tárcavezető.

Utalt még a hazai orvosegyetemek által végzett statisztikai átfertőzöttségi vizsgálat eredményére is, amely fényt derített arra, hogy valójában milyen alacsony a magyarországi koronavírusosok száma. Ismert, a magyarországi átfertőzöttségi arány a vizsgálat szerint 0,6-0,7 százalékos, ami azt jelenti, nagyságrendileg minden százötvenedik ember eshetett át a fertőzésen májusig.

Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központban és az általa kijelölt kórházakban, valamint az Országos Mentőszolgálat közreműködésével végeznek hivatalos laboratóriumi teszteket, ezekből minden egyes fertőzésgyanús esetnél legalább kettő szükséges egyértelmű eredmény kimutatásához.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×