INFORÁDIÓ 
2020. július 7. kedd
Apollónia

magyar orvosi kamara

kincses gyula

egészségügy

paraszolvencia

hálapénz

bérrendezés

pintér sándor

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Merényi Gusztáv Kórház felújított pszichiátriai osztálya 2016. március 11-én. A 64 ágyas pszichiátriai osztály teljes körű, a 69 ágyas pszichiátriai rehabilitációs osztály pedig részleges felújításon esett át, a beruházás 69 millió forintba került.

Átfogó reformot sürget az orvosi kamara a járvány után

A Magyar Orvosi Kamara szerint összehangolt lépésekre és a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodásra van szükség az egészségügyi ellátórendszer átfogó reformjához. Kincses Gyula elnök az InfoRádiónak azt mondta: ehhez rendezni kell az ágazat dolgozóinak bérét, ki kell vezetni a hálapénzt, valamint biztosítani kell a szervezeti átláthatóságot is.

Az egészségügy átalakításáról tárgyalt a múlt héten Pintér Sándor belügyminiszter a Magyar Orvosi Kamara elnökével. Kincses Gyula az InfoRádiót tájékoztatva közölte, az egyeztetésen arról volt szó, hogy hogyan lehet olyan egészségügyi rendszert kialakítani a koronavírus-járvány okozta válság után, amely egy korszerű szerkezetben, igazságos, minőségi ellátást biztosítva tud költséghatékonyan működni, és reagálni az új helyzetekre.

Az orvosi kamara szerint a megváltozott körülményekhez alkalmazkodó egészségügyre lesz szükség a válság után.

„Azaz egy jobban szervezett, tisztázott feladatú, tisztázott betegutakra épülő egészségügy kell – fogalmazott a szakember. – Amelyben elsődlegesen

a lakosságközeli, megerősített, más típusú járóbetegközpontok adják az ellátás zömét,

ugyanakkor a kórházrendszerben meg kell erősödnie a regionális centrumoknak, a speciális ellátási igényeket biztosító különleges ellátásokkal.”

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint azonban az egészségügy megújításához rendezni kell az ágazatban dolgozók bérét is. Bértáblájukban a Magyarországon tartáshoz szükséges szintet az osztrák bérek 50 százalékában határozták meg – tette hozzá.

A bérrendezés ugyanakkor nem oldja meg az ágazat minden problémáját, emelte ki a szakember, aki szerint egyszerre kell a bérkérdést rendezni, párhuzamosan a hálapénzkivezetéssel. „Szükség van transzparens, átlátható szakmai szabályokra, egy korszerűbb, fenntarthatóbb szerkezetre” – fogalmazott.

Kincses Gyula szerint

a hálapénzrendszer konzerválja az ellátórendszer rossz működését, belső feudális viszonyait és szembemegy minden korszerűsítő szakmapolitikai szándékkal.

Ezért a korszerűbb, betegbiztonságot garantáló egészségügyért – a bérrendezés és az átláthatóbb szabályok mellett – be kell tiltani a paraszolvenciát – ismételte meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

A MOK az egészségügy átalakításáról
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018