eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Semmelweis Egyetemen rektorává kinevezett Merkely Béla Péter egyetemi tanár a kinevezési okirat átadásán a Sándor-palota Tükörtermében 2018. május 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Merkely Béla: ez a lehető legjobb időpont a nyitásra

Miután 4-5 ezer vizsgálatra jut egy pozitív teszt, a kórházakban és a hétköznapokban is lehet már engedményeket tenni - vélekedik a Semmelweis Egyetem rektora.

Terjedelmes interjút adott a 24.hu portálnak Merkely Béla, a járványügyi védekezés szempontjából kulcsintézménnyé előlépett Semmelweis Egyetem rektora.

Az országosan ismert és magánszolgáltatóktól érkező adatok alapján kijelentette, a panaszos betegek között sosem volt 6,5 százaléknál magasabb a koronavírusosok aránya, igaz, az ápolási osztályokon és az idősotthonokban volt ez az arány néha 10 százalék fölötti is.

Az általa ismert adatok szerint az áprilisi 1 százalékról 0,1 százalékra csökkent a fertőzöttek aránya, az országos átfertőzöttség pedig - a jelenlegi kalkulációi szerint 2-2,5 százalékos lehet, de a most zajló, négy orvosegyetemmel készülő átfogó tesztelésből az is kiderülhet, hogy a számadatok ötöde a reális.

Úgy látja, az adatok lehetővé teszik a kórházi lazítást, hiszen 4-5 ezer vizsgálatra jut egy pozitív eredmény, bizonyos szabályokat azonban be kell majd tartani, például a távolságtartást, maszkviselést, kézfertőtlenítést.

A szórakozóhelyeket nem nyitná ki, az egyetemeket viszont igen, hogy úgy lehessen vizsgázni, mint ahogy az az érettséginél történt.

"A lehető legjobb időpontban vagyunk a nyitásra.

A fertőzöttség ennyire alacsonyan a járvány legelején állhatott"

- húzta alá.

Az idősotthonokat szerinte 4-6 hét alatt lehet vírusmentesíteni, ahogy az intézménybe bejáró személyek már nem fertőznek.

Megítélése szerint

van esélye egy őszi második hullámnak, de az nem lesz olyan erejű, mint amilyen az első hullám Nyugat-Európában volt.

Merkely Béla - aki egyébként maga kezdeményezte az országos átfertőzöttségi vizsgálatot - idén

novemberre várja a vakcinát,

de azt nem adná be fiataloknak első körben, és kötelezővé sem tenné, csak a 65 éven felülieknek, nekik ingyenesen is.

Szerinte a centralizált kórházi működésnek van értelme, ahogy az egészségügyben általánosságban is a központosítás híve.

Magyarországon - mint fogalmazott - határozott és gyors döntések születtek, "a fél világ" a magyar eljárásrendre irigykedik ezért.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×