eur:
387.75
usd:
364.1
bux:
55876.45
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
A Semmelweis Egyetemen rektorává kinevezett Merkely Béla Péter egyetemi tanár a kinevezési okirat átadásán a Sándor-palota Tükörtermében 2018. május 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Merkely Béla: ez a lehető legjobb időpont a nyitásra

Miután 4-5 ezer vizsgálatra jut egy pozitív teszt, a kórházakban és a hétköznapokban is lehet már engedményeket tenni - vélekedik a Semmelweis Egyetem rektora.

Terjedelmes interjút adott a 24.hu portálnak Merkely Béla, a járványügyi védekezés szempontjából kulcsintézménnyé előlépett Semmelweis Egyetem rektora.

Az országosan ismert és magánszolgáltatóktól érkező adatok alapján kijelentette, a panaszos betegek között sosem volt 6,5 százaléknál magasabb a koronavírusosok aránya, igaz, az ápolási osztályokon és az idősotthonokban volt ez az arány néha 10 százalék fölötti is.

Az általa ismert adatok szerint az áprilisi 1 százalékról 0,1 százalékra csökkent a fertőzöttek aránya, az országos átfertőzöttség pedig - a jelenlegi kalkulációi szerint 2-2,5 százalékos lehet, de a most zajló, négy orvosegyetemmel készülő átfogó tesztelésből az is kiderülhet, hogy a számadatok ötöde a reális.

Úgy látja, az adatok lehetővé teszik a kórházi lazítást, hiszen 4-5 ezer vizsgálatra jut egy pozitív eredmény, bizonyos szabályokat azonban be kell majd tartani, például a távolságtartást, maszkviselést, kézfertőtlenítést.

A szórakozóhelyeket nem nyitná ki, az egyetemeket viszont igen, hogy úgy lehessen vizsgázni, mint ahogy az az érettséginél történt.

"A lehető legjobb időpontban vagyunk a nyitásra.

A fertőzöttség ennyire alacsonyan a járvány legelején állhatott"

- húzta alá.

Az idősotthonokat szerinte 4-6 hét alatt lehet vírusmentesíteni, ahogy az intézménybe bejáró személyek már nem fertőznek.

Megítélése szerint

van esélye egy őszi második hullámnak, de az nem lesz olyan erejű, mint amilyen az első hullám Nyugat-Európában volt.

Merkely Béla - aki egyébként maga kezdeményezte az országos átfertőzöttségi vizsgálatot - idén

novemberre várja a vakcinát,

de azt nem adná be fiataloknak első körben, és kötelezővé sem tenné, csak a 65 éven felülieknek, nekik ingyenesen is.

Szerinte a centralizált kórházi működésnek van értelme, ahogy az egészségügyben általánosságban is a központosítás híve.

Magyarországon - mint fogalmazott - határozott és gyors döntések születtek, "a fél világ" a magyar eljárásrendre irigykedik ezért.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.21. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×