eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Operatív törzs: százezer fölött a munkájukat elvesztettek száma

Több kilométert mentek eddig a mentők a koronavírus miatt, mint a Föld-Hold távolság, és 440 ezer pár kesztyű fogyott - hangzott el a vasárnapi tájékoztatón.

Ezerhez közelít a gyógyultak száma és még mindig több mint háromszorosa a fertőzötteké. Az operatív törzs vasárnap is megtartotta szokásos tájékoztatóját.

Schanda Tamás ITM-államtitkár a tájékoztatón elmondta, teljesítette a kormány tíz éves vállalását, egymillió új munkahelyet teremtett, de a koronavírus most megtámadta ezt az eredményt, "az életet" kell újraindítani.

"Az emberek akarnak és tudnak is munkából élni, ezért amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit fogunk újraépíteni" - mondta, hozzátéve, már 163 ezer ember fordult az államhoz segítségért. Ezért a gazdaságvédelem fontos lába a munkahelyek megvédése; 0 százalékos hiteleket kínálnak a vállalkozásoknak.

3953 munkáltató 54 ezer munkavállaló részére vette igénybe eddig a bértámogatást

- tette hozzá.

A támogatási igényt benyújtó vállalkozások 60 százaléka mikrovállalkozás, de a támogatott vállalatok dolgozói többségben nagy cégeknél dolgozik - mondta még.

Külön szólt az innovációs munkahelymegtartásról,

376 munkáltató 5900 munkavállalóját érinti eddig a "tudósmentő" program.

A munkáltatókat arra kérte, hogy tartsák meg munkavállalóikat, mert készülni kell a válság után időkre is.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa közölte, már több mint 330-an töltötték le a hatósági házi karantént ellenőrző alkalmazást. Összesen 10 300 körüli számban vannak hatósági házi karanténban.

A kijárási korlátozások megszegőivel szemben jellemzően még mindig figyelmeztetéssel élnek csak a rendőrök.

Nagylaknál és Röszkénél vannak csak hosszabb autóoszlopok.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az intézmény 72 születésnapján a mentőszolgálat eredményeiről számolt be. Elmondta: az elmúlt órákban 40 új mentőautót adtak át a szolgálatnak. 27 mentesítő zónát hoztak létre - itt tudnak "feltölteni" a mentősök, akik közül eddig a járvány során összesen 6 bajtárs fertőződött meg koronavírussal.

Felkészültek arra, hogy minden egyes egészségügyi dolgozót és hallgatót bevonjanak az ellátásba. Bajtársaik eddig 15 ezer gyanús vagy fertőzött emberen segítettek,

440 ezer pár gumikesztyű fogyott, és több kilométert tettek meg, mint ami a Föld-Hold távolság.

Kérdések

- A teraszokon milyen volt a szabálykövetés?

- 147 esetben intézkedtek a rendőrök egy nap alatt magatartásszegés miatt, jellemzően figyelmeztettek. A védőtávolság megtartását tartatták be, a gyorséttermek nyitott teraszainál nincs meg a kellő védőtávolság, jellemzően a fiataloknál.

- Hány mentőautó végez kifejezetten a koronavírus miatti szolgálatot?

- Ma már csak 40, korábban 50 volt.

- Mik a tapasztalatok a Balatonnál?

- A kijárási korlátozások csak Budapesten és Pest megyében hatályosak. A déli parton összesen 16-szor intézkedtek a rendőrök, 13-szor csak figyelmeztettek. A tömegközlekedési eszközökön és a megállókban is kell viselni maszkot, ezt is betartatjuk.

- A bolti dolgozóknak is kell-e viselni a maszkot?

- Igen.

- Hányan dolgoznak a mentőkön most a koronavírushoz kapcsolódóan?

- 100-150 fő

- Átadják-e Karácsony Gergelynek az általa kért adatokat?

- A megkeresése még nem ért el az operatív törzshöz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×