eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Ennyi vállalkozás látta kilátástalannak a márciust

Drámaian megugrott március végére az egyéni vállalkozás szüneteltetési kérelmek beadása.

A koronavírus-járvány megjelenése, majd a veszélyhelyzet és a kijárási korlátozások kihirdetése márciusban számos vállalkozást lehetetlenített el. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a hónap közepétől kezdve jelentősen emelkedni kezdett az egyéni vállalkozások szüneteltetésével kapcsolatos bejelentések száma, majd a hó végén ugrásszerűen nőtt - írta a Napi.hu. Sokan vélhetően az adózási szabályok miatt időzítették a hó végére a bejelentést, igyekezve elkerülni, hogy áprilisra is fizetniük kelljen a járulékokat, vagy a katát.

Január 1. és május 1. között összesen 61 ezren, ezen belül

március 1. óta 49 ezren döntöttek a szüneteltetés mellett - derült ki a KSH nyilvántartásából.

Ez több mint ötszöröse az egy évvel korábbi adatnak.

Elsősorban a személyes érintkezést igénylő szolgáltatásokat végző vállalkozók közül választották a tevékenység felfüggesztését, a KSH szerint a legtöbb szüneteltetés a fodrászat, szépségápolás területén fordul elő, arányaiban viszont leginkább a járművezető-oktatókat érintette.

A tevékenység folytatását január 1. és május 1. között 12 ezer vállalkozó jelezte, közülük 8,7 ezren március óta döntöttek így.

A május 3-i adatok szerint az 540 ezer egyéni vállalkozó közül jelenleg 113 ezer szünetelteti a tevékenységét - közülük 44,5 ezer fő március 1-jétől.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×