eur:
393.16
usd:
367.81
bux:
66027.93
2024. április 24. szerda György
A kormany.hu által közreadott képen Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Müller Cecília országos tisztifőorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője (b-j) a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu

Operatív törzs: nem a régi rendbe áll vissza az egészségügy

Két héten belül kiderül, hogy túl vagyunk-e már a járvány tetőzésén. Taxiban és futároknak nem kötelező a maszkviselés. Friss, hétfői bejelentések.

37-tel 3035-re emelkedett a magyarországi koronavírus-fertőzöttek száma, elhunytak 11-en, így 351 család gyászol már, de felépült 630 beteg. Az aktív esetek száma 2054, 55 ember állapota súlyos. Ezek az alapszámok, ezek ismeretében állt kamerák elé ismét az operatív törzs - az új kijárási szabályok életbe lépésének napján.

Gál Kristóf rendőrségi szóvivő a tájékoztató elején sok sikert kívánt az érettségizőknek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos mindenkinek a figyelmébe ajánlja a Koronavírus.gov.hu portált, amit még inkább informatívabbá tettek. Az új információkkal szerinte még fokozottabbá válik az emberek előtt, hogy hol, merre hogyan terjed a járvány. A honlapon ezentúl látszani fog, hogy az egyes területeken hogy áll a gyógyultak és az aktív fertőzött betegek száma.

Tisztázta,

ki a gyógyult:

aki intézetből negatív teszteredményekkel távozik, és három napja tünetmentes, valamint mindaz, aki tünetszegényen vagy tünetmentesen 14 napig otthon van.

Megerősítette: tudomásuk van mindenkiről, aki elhunyt és pozitív teszteredménye volt, vagyis "nem esik ki senki az egészségügyi ellátórendszerből".

Müller Cecília úgy látja, a számok egy hete kiegyenlítődtek, 5 és 14 között "állt be" az elhalálozási napi szám, "egyensúlyi helyzet alakult ki", épp ezért óvatosnak és rendkívüli körültekintőnek kell lenni, szorosabban követni kell a járvány lefolyását.

Közölte még, 1027-en vannak kórházban, 55-en közülük lélegeztetőgépen.

Alapellátási rend

Bejelentette azt is, hogy az egészségügyi ellátás hétfőtől lépésről lépésre helyreáll a korábban megszokott menetbe.

"Ez nem jelenti azt, hogy visszaállunk a járvány előtti időszakra, követni kell a szabályokat. A háziorvosi ellátásoknál a szabály az, hogy

telefonon kell bejelentkezni. Egy óra alatt maximum 4 fő ellátása történhet meg,

a váróteremben nem lehet több beteg, ezért kell telefonon bejelentkezni. Ha a probléma nem oldódik meg telefonos konzultációs úton, személyes konzultációra van lehetőség, de csak ha pontosan betartjuk az érkezés idejét (a felesleges találkozások elkerülése végett). Aki késik, új időpontot kell, hogy kérjen" - ecsetelte.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa elmondta, a járványügyi védekezés második szakaszába lépett Magyarország. Budapesten és Pest megyében érvényben maradnak a kijárási korlátozások, ezen kívül - mint ismert - számos intézmény újranyit, a szolgáltatások igénybe vehetők.

A hosszú hétvégén 4677 intézkedés történt a kijárási korlátozások megszegése miatt,

ezek fele esetében figyelmeztetéssel éltek.

Karantént 559 esetben rendeltek el most 24 óra alatt, az összszám 10 ezer fölötti - még mindig. 1474 esetben kellett szabálysértési szankcióval élniük a rendőröknek.

83 eljárás indult eddig rémhírterjesztés miatt, 96 csalás miatt.

Kérdések

- Ki határozza meg a kórházak látogatási rendjét?

- Két dolog: a látogatási tilalom változatlanul fennáll mindenütt az országban. Itt nincs változás. Az apás szülés témakörében sincs változás, az a lényeg, hogy az apa jelenléte nem veszélyeztetheti a környezetet. Ha az apa igazoltan egészséges és a kórház fizikailag képes arra, hogy fogadja az apát is, akkor a kórház házirendjében megszabottaknak megfelelően az apás szülés megengedett.

- Az idősotthonokba nem kerülhetnek új lakók, meddig lesz ez érvényben?

- A látogatási tilalom fennáll ott. A jelenlegi renden nem tudni, mikor lehetséges a lazítás az idősotthonokban. Az idősek magas kockázatúak, türelmet kérünk.

- Milyen szabályok érvényesek a szolgáltatókra?

- Az üzleti lazítás nem vonatkozik a szolgáltatókra. Fokozottan be kell tartaniuk minden szabályt.

- Milyen változás lesz a háziorvosi kontaktusban?

- Az általános tájékoztatóban részletesen kitértünk erre. Első: telefonálni kell. Ha személyesen kell megjelenni, pontosan kell érkezni, kezet kell fertőtleníteni.

- Futároknak, taxisoknak kell-e maszk?

- Mindenki köteles az üzleti vásárlás és tömegközlekedés során maszkot viselni. Futároknak, sofőröknek nem kötelező, de indokolt.

- Lehet, hogy már túl vagyunk a járvány csúcsán?

- A számok biztatóak, egyben óvatosságra is intenek minket. A járványnak nincs vége, csak új szakaszban vagyunk. Stagnál a helyzet. Az átadás nem reprodukálja önmagát, ez mindenképpen reményteljes. Ugyanakkor egy járványügyi helyzetértékelést nem lehet néhány nap adatai alapján megalkotni. Legalább két hét kell hozzá.

- Kell-e maszk a strandon, lehet-e többen ülni egy asztalnál vendéglátóhelyen?

- Mindenkinek másfél méterre kell lenni a másiktól. Vendéglátóhelyen az asztaltársaságok között kell legalább másfél méternek lennie. Hogy kik ülhetnek egy asztalhoz, arra nincs jogszabály.

- Kell-e új beutaló a szakorvosi rendelésekre?

- A háziorvos ad felvilágosítást erről. Lehet, hogy újraütemezésre van szükség az egyes esetekben.

- Hányan hunytak el Kamaraerdőn az idősotthonban?

- Harminc intézményben van jelen a koronavírus, érint ez gondozottakat, gondozókat. A kamaraerdei otthonban 33 fő gondozott koronavírusos, 9 gondozó is fertőzött. Összesen 79-en hunytak el idősotthonokból.

- A tatabányai beteghordó ügyében mi a helyzet? Volt-e alapbetegsége?

- Folyik a vizsgálat.

- 630-an kigyógyultak. Van-e egységes szabály, hogy a betegeket milyen vizsgálatok után nyilvánítják gyógyultnak?

- Aki kijön a kórházból, negatív teszteredménye van. Ugyanakkor többen vannak pozitív személyek, akiknek enyhe vagy semmilyen tünetük nincs, otthon vannak. Ők 14 nap után gyógyultak.

- Hány nap után lehet megmondani, hogy valóban tetőzött-e a járvány?

- Az elkövetkező két hét megmutatja, hogy mikor indul vagy indult a plató.

- A gyerekeket el lehet vinni a nagymamához?

- Ez a legnehezebb kérdések egyike, mert nem szakmai kérdés. Mindannyiunknak hiányoznak az unokái. Óvatosságra intünk mindenkit. Akik távol élnek egymástól, lássák, láthassák egymást, de nagyon vigyázzanak egymásra. Nyilvánvalóan a nagymama kitárt karjaiba fut az unoka, de most a szeretetünket úgy gyakoroljuk, hogy védjük az időseket!

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

A technológia akkor érdekes, ha az egy hosszútávú, jó célt tud támogatni. Bár sok régi beidegződést meghaladtunk az elmúlt időszakban Magyarországon is, de még most is sok a kihívás. Mi tudja segíteni a technológiákban a zöld átmenetet? Melyik technológiában hisznek most a nagyvállalatok? Milyen szerepet játszik ebben a digitalizáció? Gazdaságilag ez mennyire fenntartható és min kellene változtatni a zöld átállás megvalósítása érdekében? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciának szakértői Szoboszlai Beáta, a PwC Magyarország energiaipari és közműszolgáltatási tanácsadási igazgatójának moderálásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×