eur:
393.95
usd:
370.02
bux:
65502.26
2024. április 19. péntek Emma

Történelmi mélyponton az olaj árfolyama - a nap hírei

Május elejére ígéri a kilábalási, visszatérési tervet a miniszterelnök. Folyamatos az egészségügyi dolgozók képzése a koronavírus-járvány miatt - mondta az országos tisztifőorvos. Még változhat az érettségi időpontja, ha a járvány miatt ez szükséges - közölte a köznevelési államtitkár. A nap legfontosabb hírei április 20-án.

Május elejére ígéri a kilábalási tervet a miniszterelnök.Orbán Viktor a Mária Rádióban azt mondta: úgy számol, hogy május 3-án eléri az ország a teljes önvédelmi képességet, és onnantól megengedheti magának, hogy lépésről lépésre megpróbáljon visszatérni a megszokott, normális élet kerékvágásába. A kormányfő szerint jövő ilyenkor egy olyan gazdaságról lehet majd beszélni, amely azt a teljesítményt képes nyújtani, mint amit két hónappal ezelőtt.

Folyamatos az egészségügyi dolgozók képzése a koronavírus-járvány miatt - mondta az operatív törzs tájékoztatóján az országos tisztifőorvos.Müller Cecília közölte: 1600 önkéntes jelentkezett munkára. Kiemelte: május 3-ára várható a járvány tetőzése, erre készül az egészségügyi rendszer is. Szólt arról is, hogy már 19 idősotthonban találtak koronavírussal fertőzött betegeket; 8 intézmény budapesti. A hétfő reggeli adatok szerint 1984 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, eddig 199 halálos áldozata van a betegségnek, ugyanakkor 267-en meggyógyultak.

A mostani válság után új magyar jövőkép kialakítását tartja szükségesnek a jegybankelnök. Matolcsy György a növekedés.hu-n azt írja, hogy más egészségügyi modellre, életmódra, pénzügyi rendszerre, állami működésre, oktatásra és üzleti szektorra lesz szükség a sikerhez. Véleménye szerint a változtatás iránytűje legyen Szingapúr sikeres modellje közép-európai sajátosságokkal.

Hatékony eszköznek tartja a hitelfizetési moratóriumot a Bankszövetség elnöke. Becsei András a Kossuth rádiónak azt mondta: a lehetőség azonnali segítséget nyújthat a járványhelyzet miatt a munkahelyüket elvesztő ügyfeleknek és azoknak is, akiknek jelentősen csökkent a bevételük. Hozzátette ugyanakkor, hogy van lehetőség a hitelszerződések szerint fizetés teljesítésére is.

Még változhat az érettségi időpontja, ha a járvány miatt ez szükséges - erről beszélt egy internetes videóban a köznevelési államtitkár. Maruzsa Zoltán a kormany.hu oldalon közzétett felvételen hangsúlyozta: kitalálták a módját az érettségi lehető legbiztonságosabb megszervezésének, ezért tartanak csak írásbeli vizsgákat, és mindenkinek biztosítják a szükséges védőfelszerelést. A vizsgák kezdetét a kormány május 4-re tűzte ki, miközben a miniszterelnök arról beszélt, hogy számítások szerint akkor tetőzhet a járvány.

Cáfolja a főpolgármester, hogy egy hétig nem volt orvos a Pesti úti idősotthonban. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján beszélt arról, hogy a dokumentációból az derült ki, legalább egy hétig fizikailag nem volt az intézményben jelen orvos, így bizonyosan nem tudta helyben vizsgálni a gondozottakat. A főpolgármester viszont közölte: legalább egy orvos folyamatosan dolgozott ott, de volt, amikor kettő is.

Magyarország az Európai Unió tagja akar maradni - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Euronewsnak a rendeleti kormányzást ért uniós bírálatokkal összefüggésben. Szijjártó Péter elmondta: az intézkedéssel egy döntés órák alatt meghozható, a kormányfő pedig csak olyan lépéseket tehet, amelyek a koronavírus-járvány elleni védelemmel kapcsolatosak. Hozzátette: egy olyan gazdasági csomag készül, amely a magyar GDP 18-20 százalékát állítja a vállalatok támogatásának és a munkahelyek megőrzésének és újak megteremtésének a szolgálatába.

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte az Agrárminisztérium. Jelenleg már az egész országban aszály van. Nagy István tárcavezető kiemelte, a múlt héten kihirdették a vízkészletjárulék-fizetési kötelezettség teljesítéséről szóló kormányrendeletet, veszélyhelyzet idején. Ennek értelmében nem kell járulékot fizetni az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat után, és a gazdálkodók élhetnek a rendkívüli öntözési vízhasználat lehetőségével is.

Történelmi mélypontra, negatív tartományba zuhant az amerikai könnyűolaj ára: a WTI-t hétfő este mínusz 37 dollárért adták - vagyis az eladó fizetett azért, hogy valaki vegye meg tőle az olajat. Ennek egyrészt az az oka, hogy telítődnek a tárolók, óriási a túlkínálat a fizikai piacon. Az olajfinomítók ugyanis csökkentik tevékenységüket a kereslet gyengesége miatt.

Izraelben megállapodott az egységkormányról Benjámin Netanjahu, a jobboldali Likud párt, és Beni Ganz, a centrista Kék-fehér párt elnöke.Az országnak csaknem egy hónapig tartó tárgyalások és három parlamenti választás után lesz ismét kormánya. Az egyezmény szerint a következő három évben előbb másfél évig Benjamin Netanjahu, majd a következő másfél évben Beni Ganz lesz Izrael miniszterelnöke, és pártjaik a miniszteri tárcákat is fele-fele arányban birtokolják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Olyat tettek a demokraták Ukrajna érdekében, amire évtizedek óta nem volt példa

Olyat tettek a demokraták Ukrajna érdekében, amire évtizedek óta nem volt példa

A Kongresszus házszabályi bizottsága átengedte azt a négy részre bontott segélycsomagot, amely biztosítaná Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni régió amerikai szövetségeseinek támogatását. Mivel a tervezetet ellenzi a republikánusok trumpista szárnya, elsősorban az Ukrajnának juttatandó 61 milliárd dollár miatt, Mike Johnson házelnöknek a bizottság demokrata tagjaira volt szüksége, hogy a három radikális republikánus ne akadályozza meg annak túlélését. Hasonlóra évtizedek óta nem lehetett példa, ami jelzi, mekkora a széthúzás a republikánus képviselők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×