INFORÁDIÓ
2021. február 26. péntek
Edina

tanár

nemzeti pedagóguskar

digitális oktatás

Kelemen Péter, az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet 4. E osztályos tanulója az otthonából követi a távoktatásban tanító Ládiné Szabó Tünde pedagógus óráját 2020. március 23-án. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében országszerte a tanulók nem járnak iskolába, otthon tanulnak digitális tanrend szerint.

Májustól vakáció, augusztustól új tanév - a Pedagógus Kar ötlete

Észrevételei vannak a digitális átállással kapcsolatban a Nemzeti Pedagógus Karnak.

Pontos napirendet és a tananyag mérséklését javasolja a Nemzeti Pedagógus Kar a digitális távoktatásban. Horváth Péter, a szervezet elnöke az InfoRádióban elmondta, türelem és rugalmasság kell a tanároktól a jelenlegi helyzetben, kölcsönösen pedig a bizalom nagyon fontos.

"Az átállás nem könnyű senki számára sem. Továbbra is azt kérjük minden szereplőtől, legyen szülő, diák vagy tanár, méltósággal, higgadtsággal, mértéktartással, méltányossággal próbáljuk kezelni a helyzetet, bízzunk egymásban" - szorgalmazta Horváth Péter.

Az InfoRádió úgy értesült, akár több száz olyan iskola is lehet, ahol a rendszer átállítása nem sikerült, de ezeket az értesüléseket Horváth Péter kétkedve fogadja.

"Nem kaptunk egyetlen vezetőtől, tankerülettől sem ilyen jelzést. Lehet, hogy a csoportszervezésnél egy-egy pedagógusnak gondja akadt, de komplett iskolák esetében én ezt nem gondolom" - mondta Horváth Péter, aki szerint széles skálán mozog, hogy milyen eszközökkel próbálják elérni a diákokat.

A Nemzeti Pedagógus Kar közzétette ajánlásait, ezek közül a legfontosabb, hogy legyen napirend, vagyis hogy

egyértelmű legyen, mikor érkeznek a feladatok a diákokhoz, és azok megoldását mikorra várják.

"Életkor szerint is más lehet a helyzet, hisz egy kisiskolásnál sokkal nehezebb helyzetben van a szülő is, míg egy nagyobb diáknál már heti feladatkiosztásról is szó lehet. De a korlátokat, hogy ne kelljen mindenkinek minden felületet napi 24 órán át figyelni, ezt rendkívül fontosnak tartjuk" - hívta fle a figyelmet Horváth Péter.

A tananyag mennyisége természetszerűleg most csökken, át kell gondolni, hogy mik a legfontosabbak és mit lehet számonkérni, mi lesz az érettségizőkkel,

mi lesz a tanítás-tanulás-kikérdezés hármasával.

Úgy látja, a fennálló helyzetben a tanév meghosszabbítása egy "távoli dolog", a maga részéről elképzelhetőnek tartja, hogy májusban kezdődik majd a nyári szünet, és augusztusban az új tanév.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kapcsolódó hang

Pedagóguskar a digitális átállásról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018