eur:
391.33
usd:
368.38
bux:
55250.67
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
A Szent István-bazilika Budapesten 2020. március 16-án. Az új koronavírus-járvány miatt a főváros utcáin, közterein szinte nincsennek turisták és a helyi lakosok is jóval kevesebbet tartózkodnak a közterületeken.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Boltzár, idősek, rendezvénystop - a legújabb intézkedések

Megjelent a kormány rendelete a koronavírus miatti veszélyhelyzetben.

A Magyar Közlönyben már olvasható a kormány rendelete, amely "az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről" szól. Az intézkedések tartalmát Orbán Viktor kormány hétfői parlamenti napirend előtti felszólalásában már ismertette.

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzletben 15.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodni. Kivételt jelent az élelmiszer elvitelre történő megrendelése és átvétele, valamint a vételár megfizetése.

A boltoknak is be kell zárniuk 15 óra és reggel 6 óra között,a

  • az élelmiszert,
  • az illatszert,
  • a drogériai terméket,
  • a háztartási tisztítószert,
  • a vegyi árut és
  • a higiéniai papírterméket árusító üzlet,
  • a gyógyszertár,
  • a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet,
  • az üzemanyag-töltőállomás és a dohánybolt kivételével.

A kormány a rendeletben arra kéri a 70. életévüket betöltött személyeket, hogy lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket ne hagyják el. Ha a 70. életévét betöltött személy ezt vállalja, és erről az önkormányzatot tájékoztatja, az ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata.

Rendszeres zenés, táncos rendezvények helyszínén tartózkodni tilos. Rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. Gyűlés helyszínén tartózkodás tilos.

Nem minősül rendezvénynek a vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és a temetés - írja a kormányrendelet.

Sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között tartható meg.

A rendelet szerint aki a fentieket megszegi, szabálysértés követ el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×