eur:
393.76
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke a felsőoktatási felvételi ponthatárokról tartott sajtótájékoztatón a hivatalban 2016. július 27-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Operatív törzs: csoportosan felügyeljék az iskolásokat a szülők!

Mind a hat friss koronavírus-fertőzött állapota jó. Az okmányirodákba előzetes időpontfoglalás alapján kérik elmenni. A távoktatásba bevonják a hagyományos telefon és a postai levél módszerét is, ahol ez szükséges - hangzott el az operatív törzs szombati tájékoztatóján.

A megfeszített háttérmunka miatt több mint egy órával később kezdődött a sajtótájékoztató.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője bejelentette, minden újságírónak egy kérdése lesz.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeletvezető szóvivője elmondta, mind a hat friss koronavírusos állapota jó, egy részük kontaktszemély, más részük nem.

Elmondta, 445 személy belépést tagadták meg eddig az országhatáron.

Az operatív törzs arra kéri a kormányablakok ügyfeleit, hogy foglaljanak előre időpontot - mondta Lakatos Tibor. A kész okmányokat postai úton fogja megkapni mindenki, a levélkézbesítési szabályok szerint.

"Több ezer doboz maszk jutott el a háziorvosokhoz" - árulta el. Ezeket az orvosok a mentőszolgálatoknál vehették át.

Oktatás

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a tájékoztatón a "digitális munkarend" részleteiről beszélt.

"Az iskola nem bezár, hanem más módszerekkel dolgozik tovább" - mondta.

Fontosnak tartja a nagyszülők védelmét, ezért hangsúlyozta, ne ők felügyeljék a gyermekeket, a szülők szervezzék meg rotációban a gyermekek csoportos felügyeletét.

Azt is nyomatékosította, ezeknek a csoportoknak nem szabad 20-30 fősnek lenniük, és azt is, hogy

"ne a bandázás időszaka kezdődjön meg".

Az iskolai épületeket nem zárják be, azért, hogy a gyermekek, akik bent étkeznek, azt továbbra is megtehessék.

Az oktatással kapcsolatban egy módszertani útmutatót tesznek közzé, de ez nem lesz végleges, emellett pedig köszönik a tech cégek eszközfelajánlásait.

Az óvodákkal kapcsolatosan elmondta,

visszaadják az önkormányzatoknak a jogkört, hogy döntsenek a nyitva tartásról.

A kollégiumokat a kormány nem fogja bezárni, "ahol megoldható az otthonmaradás, maradjanak otthon", tette hozzá.

"Kérem, hogy ne azt nézzük, mit, miért nem lehet, mindenki vegye elő a pozitívabb énjét!" - szorgalmazta Maruzsa Zoltán. "Azzal harcolunk a vírus ellen, amink van, amilyen eszköz rendelkezésünkre áll" - tette hozzá még.

Kérdések

- Hogyan oldják meg az online oktatást az elmaradott területeken?

- Az intézményekben rengeteg eszköz áll rendelkezésre. A lakosság okostelefon-ellátottsága kifejezetten jó, uniós átlag feletti. Ahol ez máshogy nem oldható meg, rendelkezésre áll a hagyományos telefon és a levél is. A tanulmányi rendszer alkalmas és képes arra, hogy a kapcsolattartás, a feladatkiadás és a számonkérés megvalósulhasson.

- Nem lehet tudni, hogy kik fertőzöttek már, hányan és kik vannak karanténban, nem lehet tudni, hogy kitől lehet információhoz jutni. Miért?

- Soha nem mondtuk el, hogy kik a betegek és nem is fogjuk. A kontaktkutatás minden egyes beteg esetében zajlanak. A rendőrség is részt vesz ebben. Akik látókörbe kerülnek, személyes értesítést kapnak és megfelelő ellátásban részesülnek. Egyértelműen kiderül, kik kerülnek hatósági, házi karanténba, hiszen kötelező kitenniük a jelzéseket. A szomszédok jelentkezhetnek kivizsgálásra.

- Franciaországon, Romániában és Ausztriában akik otthon kényszerülnek maradni a gyermekükkel, kompenzációt kapnak az államtól. Mit nyújt a magyar állam? Ausztriában 3 hét után a fizetés harmada jár.

- Ez nem egy tanügyigazgatási kérdés, a kormány foglalkozni fog ezzel a kérdéssel. Munkajogi a kérdés. A sajtótájékoztatón a már meghozott intézkedésekről adunk tájékoztatást.

- Napirenden van-e a ferihegyi reptér lezárása?

- Nincs. Nem látjuk indokoltnak.

- A bölcsődékre mi vonatkozik?

- Ami az óvodákra.

- Bezárják-e a fürdőket?

- Ez az intézményvezetők kompetenciája.

- Pénteken egy 41 fős férfiról derült ki, hogy koronavírusos, egy több száz fős rendezvényen vett részt. Hol tart a kontaktkutatás?

- A rendőrség doglozik.

- Egészségügyi dolgozó van-e az új fertőzöttek között?

- Van olyan, aki a beteggel kapcsolatba került, de fertőzött nincs. Ezzel kapcsolatban a szükséges intézkedéseket a kórházak megtették.

- Hol áll az Olaszországból hazatért magyar kamionos ügye?

- A rendőr ellen fegyelmi eljárás indult, nem fejeződött még be.

- Egyre több hajléktalan jelenik meg a köztereken, fokozottan kitettek a megbetegedés kockázatának. Tervezi-e a rendőrség, hogy a hajléktalanok közterület-használatát fokozottan korlátozzák?

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×